Fontys campus Rachelsmolen wordt inspirerende onderwijsomgeving

Fontys campus Rachelsmolen wordt inspirerende onderwijsomgeving

Door: Petra Starink | 02-12-2020

Campus Rachelsmolen van Fontys Hogescholen in Eindhoven wordt getransformeerd van een gesloten eiland in de stad naar een inspirerende onderwijsomgeving. Deze nieuwe campus wordt ontworpen door Barcode Architects samen met OKRA landschapsarchitecten en Hollandse Nieuwe interieurarchitecten. Om ruimte te maken binnen de huidige campusomgeving wordt het grote, bestaande gebouw R1 afgebroken. Eind 2020 wordt begonnen met de sloop van dit gebouw. Naar verwachting wordt de nieuwe campus in september 2023 in gebruik genomen.

Drie losse volumes

‘Groot in kleinschaligheid’ is een belangrijk onderdeel van de onderwijsvisie van Fontys Hogescholen. Het onderwijs kent een kleinschalige organisatie, waarbij iedere student gemakkelijk zijn eigen plek vindt. Barcode Architects heeft dit vertaald naar een ontwerpvoorstel waarbij de 24.000 m2 aan nieuw programma niet wordt ondergebracht in één groot gebouw, maar in drie losse volumes. De nieuwe onderwijsgebouwen worden zo geplaatst dat ze samen met de bestaande gebouwen een eenheid vormen. Tezamen omzomen ze een binnengebied, een groene openbare ruimte van 4 ha met een bruisend stadsplein.

Gebouw 1 (4.000 m2) is hét gebouw voor de hele campus en bevat functies die voor de hele Fontys-gemeenschap toegankelijk zijn, zoals de mediatheek, het auditorium en het restaurant. Gebouw 2 (8.000 m2) opent zich naar de stad. In dit gebouw is het praktijkgericht onderwijs ondergebracht en ontvangen cliënten zorg in het zorgcentrum als onderdeel van het onderwijscurriculum. Gebouw 3 (12.000 m2) vormt een flexibele thuisbasis voor de verschillende onderwijsinstituten binnen Fontys, met werkplekken voor medewerkers en studenten en onderwijsruimten.

Groen karakter

De campus krijgt een sterk groen karakter met een mix van dynamische verblijfsplekken, minibossen, open velden en een wadi met beplanting die aansluit op de ecologie van de Dommel, die de campus bestand maakt tegen perioden van extreme neerslag en langdurige droogte en hitte.

Stadsplein is het hart van de nieuwe campus

Het stadsplein is het hart van de nieuwe campus, waar de sfeer van Fontys optimaal tot uiting komt. Studenten, medewerkers en bezoekers ontmoeten elkaar hier. Midden op het plein komen een groot tribune-element en een natuurlijke zitkuil die kunnen worden gebruikt als informele ontmoetingsplek. In het landschap zijn verschillende outdoor leslokalen ontworpen, waar onderwijs en overleg kan plaatsvinden. Hiermee wordt het gezond gebruik van de campus nog meer gestimuleerd.

Projectgegevens

Locatie Eindhoven
Programma/functie Masterplan, drie onderwijsgebouwen
Architectenbureau Barcode Architects
Projectteam Partners: OKRA Landschapsarchitecten, Hollandse Nieuwe, ABT, Arcadis, Peutz, Nelissen
Opdrachtgever(s) Fontys Hogescholen
Oplevering 2023
Bruto vloeroppervlakte 24.000 m²
Beeld Barcode Architects

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.