World of Food

World of Food

Door: Petra Starink | 09-03-2016

De World of Food in Amsterdam Zuidoost is een overdekte markt in een getransformeerde oude parkeergarage aan de Daalwijkdreef in de Bijlmer. Architecten Ted Schulten en Harvey Otten namen met ontwikkelaar Lingotto het initiatief voor dit project dat nu ingediend is voor de Gulden Feniks 2016 in de categorie transformatie.

Transformatie oude parkeergarage

Met de World of Food is een lang gekoesterde wens van Stadsdeel Zuidoost in vervulling gegaan. World of Food is letterlijk een overdekte markt in een getransformeerde oude parkeergarage waar je kunt eten. De Coöperatie World of Food, met circa 25 ondernemers, vormt het hart. Op het foodcourt kan je op verschillende plekken eten bij kraampjes en aan lange tafels. In de voormalige garage presenteren de ondernemende smaakmakers internationale gerechten.

Materiaal met ervaring

De garages bestaan uit zware betonbalken met een grote overspanning. Door gaten in de dunne vloer te zagen is er een ruimte met veel daglicht ontstaan. Er zijn veel terrassen gecreëerd. De oude vangrail doet dienst als balustrade. Uniek voor het project is dat glas en staal uit inmiddels gesloopte identieke garages voor deze garage zijn benut. Dat is letterlijk materiaal met ervaring. De kozijnen zijn uit de gevel aan de dreef geschroefd en opgenomen in de achtergevel. Met minimale middelen is een project tot stand gebracht waar de trots van vijftig jaar Bijlmer in terug te vinden is.

Programma van eisen

World of Food kent een op voorhand beperkte levensduur van 15 jaar. Hierna wordt het gebouw gesloopt. Dit gegeven heeft een sterk sturende rol gespeeld in de businesscase en het programma van eisen. Het toch tijdelijke karakter beperkt het investeringsvolume. Het programma van eisen kende als belangrijkste doelstelling om met toch beperkte middelen een functioneel en aantrekkelijk horecaverzamelgebouw te realiseren. De parkeerfunctie van de voormalige garage is deels gehandhaafd.

In de zomer van 2015 heeft World of Food haar deuren geopend. Het project is ingediend voor de Gulden Feniks 2016 in de categorie transformatie.

Projectgegevens

Naam project World of Food
Locatie Daalwijkdreef, Amsterdam
Architectenbureau Ted Schulten architecten, Harvey Otten architectuur
Opdrachtgever(s) Lingotto ontwikkeling BV
Hoofdaannemer Plegt-Vos
Start bouw 2014
Oplevering 2015
Bruto vloeroppervlakte 6500 m2 m²
Beeld Luuk Kramer

Gerelateerd

Tags: , , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.