YOTEL Amsterdam: circulair en sociaal hotel in Buiksloterham

YOTEL Amsterdam: circulair en sociaal hotel in Buiksloterham

Door: d.vancapelleveen | 04-12-2019

In Amsterdam Noord checkten deze maand de eerste gasten in bij YOTEL Amsterdam. Uitgenodigd door Being Development ontwierp Studioninedots op het ruime plot dit hotel als zelfstandige volumes in een park. In plaats van één massief gebouw met een tuin, is hier met een compositie van vijf paviljoens, variërend in hoogte en met een transparante plint, een reeks verblijfsplekken binnen en buiten aaneengeschakeld. Gasten en buurtbewoners ervaren door de gelaagdheid een onverwachte visuele verbinding van lobby, landschap, restaurant, patio – met optie voor openluchtbioscoop – en terras aan het Tolhuiskanaal. Door dit open karakter, de duurzaamheid en de nieuwe functies in de buurt draagt het hotel actief bij aan de snelle ontwikkeling van Buiksloterham.

Prefab units

Studioninedots plaatste de 202 kamers in de twee hoge volumes. De kamers zijn één, twee of drie units breed en de inrichting van de ‘cabins’ is geïnspireerd op eersteklas vliegen; technisch slim, compact en luxe. Het Smartbed, bijvoorbeeld, is verstelbaar van bed naar bank; comfortbel én ruimtebesparend.De units zijn geprefabriceerd, zelfdragend en op locatie rechtstreeks vanaf de vrachtwagen gestapeld – met een ‘stapeltijd’ van slechts acht weken. Bewust is gekozen voor prefabricatie omwille van bouwsnelheid, productie onder optimale omstandigheden en beperking van afvalstromen en transportbewegingen. Voor de gevel zijn de panelen van titaniumkleurig, gerecycled aluminium zo ontworpen dat ze continu een subtiel spel spelen met licht en schaduw. Door dit alzijdig systeem voegt het hotel zich in het industriële karakter van de omgeving.

All-electric

De architectuur en het meanderende, parkachtig landschap zijn, door respectievelijk Studioninedots en DELVA, ontworpen in samenhang met technologische innovaties. Buiksloterham is namelijk niet aangesloten op stadsverwarming of op het gasnet en dus is het hotel vanzelfsprekend all-electric. In een deel van de energie wordt voorzien door PV-panelen op de eigen daken en op die van de naastgelegen hal. In de bedrijfsvoering wordt de energievraag zoveel mogelijk gereduceerd. Om het doorgaans hoge waterverbruik in hotels hier terug te dringen, hebben DELVA, Arup en Techniplan een circulair systeem ontwikkeld waarin regenwater wordt verzameld, opgeslagen en zichtbaar wordt hergebruikt voor irrigatie en voor het doorspoelen van toiletten. Het hotel kreeg een BREEAM Excellent certificering.

Ontwikkeling Buiksloterham

YOTEL Amsterdam doet mee met de ontwikkeling van industriegebied Buiksloterham tot gemengde stadswijk. Sociaal is het hotel verankerd door samen te werken met partners uit de buurt op gebied van koffie en bier, kunst en film. Ruimtelijk sluit het aan op het netwerk van routes; de doorgaande Asterweg en dwars daarop het nieuwe wandel- en fietspad richting EYE, met een nieuwe, toekomstige brug over het Tolhuiskanaal.

Projectinformatie
Eigenaar: Starwood Capital Group
Ontwikkelaar: Being Development
Exploitant: YOTEL
Opgave: Hotel, 202 kamers, bar, restaurant, tuin
Bvo: 6.500 m2
Plot: 5.150 m2
Certificaat: BREEAM Excellent
Locatie: Asterweg, Amsterdam
Ontwerp-realisatie: 2017 – 2019
Architect: Studioninedots
Designteam: Albert Herder, Vincent van der Klei, Arie van der Neut, Metin van Zijl
Projectteam: Rutger van der Meer, Wouter Hermanns, Erik Hoogendam, Joost Körver, Dennis Roest
Landschap: DELVA Landscape Architects|Urbanism
Interieur: The Design Agency
Adviseurs: Arup, IMd bv, Techniplan, Copper8, BBN, BBC
Aannemers: Heddes, Ursem Modulaire Bouwsystemen, Schouten techniek, Pieters bouwtechniek, AFS
Fotografie: Walter Herfst

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.