Architecten in tijden van corona: Yaike Dunselman

Architect

Architecten in tijden van corona: Yaike Dunselman

Door: Jacqueline Knudsen | 17-04-2020

Iedereen, iedere sector, is getroffen door het covid-19 virus. Ook architectenbureaus moeten omgaan met onzekere toekomstverwachtingen en hebben veelal al hun personeel thuis aan het werk. Ondanks dat de meesten, en ook wij bij negen graden architectuur, technisch goed waren voorbereid, past het niet bij de aard van ons werk. Het gesprek, de constante uitwisseling van ideeën en ontmoeting zijn nodig om de innerlijke en vormgevende creativiteit te stimuleren. 

Versoepeling coronamaatregelen

Vele sectoren zijn nog veel harder getroffen en de overheid springt dan ook met miljarden bij. Nu na enige weken wordt aan de horizon een versoepeling van de coronamaatregelen denkbaar. Gisteren las ik dat in Zwitserland kappers, beauty- en massagesalons en tuincentra vanaf 28 april weer open mogen. Gevolgd op 11 mei door scholen, markten en winkels. En vanaf 8 juni volgen (misschien) universiteiten, musea en bibliotheken.

Cultuur nu op laatste plaats

Ondanks dat ik blij ben met versoepeling van de coronamaatregelen werd ik ook ergens diep verdrietig van binnen. Het lijkt er op dat het knippen van ons haar en het kopen van tuinplanten onze existentiële levensbehoeften zijn. Het bezoek aan een bibliotheek, concert, theater of musea volgt op de laatste plaats terwijl ook deze sector ongelooflijk hard getroffen is en nog wordt. Heeft het niet iets met een weerzinwekkende materiele en egocentrische ijdelheid van ons te maken vroeg ik mij af? Maken wij ons eerder zorgen over de lengte van ons haar dan de culturele leegte die in ons innerlijk optreedt door het gemis aan kunst en cultuur?

Geen bedrijfsuitje maar cultuur

Deze innerlijke leegte in ziel en geest vult zich makkelijk met angst, en op nog meer angst zit ik in ieder geval niet te wachten. Ik kan mij hierover heel erg gaan opwinden. Ik heb echter besloten hier zelf wat aan te doen! Dit jaar is er voor ons bureau geen bedrijfsuitje naar een Europese stad waar mijn personeel zich onbeperkt mag volgieten met gin-tonic of andere geneugten om zogenaamd het hoofd leeg te maken. Nee, ondanks dat ook ons bureau financieel geraakt is door de coronamaatregelen, krijgt ieder personeelslid een substantieel bedrag van mij om dat de komende maanden te besteden aan de kunst en cultuursector. Ik hoop dat ze daarmee als ook weer musea, theaters, schouwburgen etcetera opengaan, hun innerlijk met creativiteit en kunst kunnen vullen en daarmee voor deze sector een ‘kleine’ ondersteuning kunnen zijn.

Oproep aan architecten

Kunst en cultuur zijn voor een sociale samenleving geen luxe en daarom hoop ik dat meerdere architectenbureaus mijn initiatief volgen! 

Yaike Dunselman architect

Yaike Dunselman, algemeen directeur negen graden architectuur

Foto Martin Wengelaar

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.