Comfortabel wachten in De Restauratie Eindhoven

Interieur

Comfortabel wachten in De Restauratie Eindhoven

Door: Redactie ArchitectuurNL | 15-08-2018

Studio Linse heeft op station Eindhoven brasserie De Restauratie verbouwd tot een uitnodigende plek om te wachten. Passend bij de Kembo WH Gispenstoelen uit de jaren vijftig koos Paul Linse voor de hedendaags Lensvelt WH Gispen 101 en 202 stoelen.

De Restauratie station Eindhoven

Eindhoven heeft in handen van architect Luc Veeger weer een nieuw, strak en licht station gekregen. Het rijksmonument uit 1956 ook wel de “Transistorradio” genoemd – behield karakteristieke oude elementen als gebogen delen in de plafonds, vloermozaïeken en de tekst van Mondriaan “Doorgang, afscheid en ontmoeting”. Dat laatste kan nu in het eigentijdse café-restaurant van 240 vierkante meter dat verbouwd is met respect voor de oude glorie. Interieurontwerper Paul Linse kent de plek al heel lang; hij kwam er toen hij eind jaren tachtig studeerde aan de Design Academy Eindhoven, en later toen hij daar les gaf. ‘Het was een ouderwetse restauratie met Perzische tapijten op tafel en een versleten laminaatvloer’, zegt hij.

Gispen stoelen

Authentieke elementen en stijliconen als de glazen kroonluchters en meubilair zijn gerestaureerd en gecombineerd met nieuw ontworpen lampen, tafels, banken en een counter. Op de nieuwe terrazzovloer komen de door Lensvelt geleverde Gispenstoelen met ruggen en zittingen van gebogen beukenmultiplex en gestoffeerd met Kvadratstoffen, stijlvol tot hun recht. ‘De WH Gispen 101 zonder armleggers en de WH Gispen 202 met armleggers zijn modellen die comfortabel zitten, verklaart Linse zijn keuze, ‘en ze sluiten aan bij de reeds aanwezige Gispenstoelen uit de jaren vijftig.’ Hij plaatste de lagere exemplaren aan het raam, de hogere in het middengedeelte van de brasserie (en barkrukken aan de bar). Het geheel vormt een smaakvolle balans tussen verleden en toekomst.

Studio Linse

Paul Linse studeerde in 1987 af aan de Design Academy Eindhoven en richtte in 1999 Studio Linse op. Samen met een team interieurontwerpers en architecten werkt hij aan internationale opdrachten.In Amsterdam het restaurant en het café van het Rijksmuseum, café Américain en De Plantage, en samen met Lensvelt gate 7 op Schiphol.

Lensvelt

Lensvelt is een geëngageerd NON-design meubellabel en projectinrichter. Sinds haar oprichting in 1962 biedt Lensvelt architecten en interieurarchitecten de middelen om steeds betere interieurs te maken.

Architect Luc Veeger

Architect Luc Veeger van Arcadis, toonaangevend ontwerp- en consultancybureau, is verantwoordelijk voor de grootschalige transformatie en restauratie van station Eindhoven waarbij ‘licht’ en duurzaamheid een leidende rol spelen. De donkere nauwe tunnel werd een lichte doorgang, er kwamen glazen daken en de passage kreeg een bijzonder diffuus verlicht plafond. Luc Veeger werkte bij OMA Architects en UNStudio, was medeoprichter van Monolab Architects in Rotterdam en werkt inmiddels ruim 15  jaar bij Arcadis.

Fotografie: David Dillen, Studio Linse, Lensvelt

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.