Natuurkrachten en architectuur in studio

Natuurkrachten en architectuur in studio

Kennis, Onderzoek
Door: Petra Starink | 08-07-2015

Ontwerper Jólan van der Wiel en Benthem Crouwel Architects zetten een studio op waarin zij onderzoek doen naar de wisselwerking tussen natuurkrachten en architectuur. Deze studio is georganiseerd op basis van de vier elementen: aarde (bijvoorbeeld magnetisme, aardbevingen), vuur (hitte, vulkaanuitbarstingen), lucht (stormen) en water (moessons). Het project start begin september en duurt 9 maanden.  Jólan van der Wiel en Mels Crouwel leiden het onderzoek en nodigen experts uit architectuur, kunst en wetenschap uit om mee te denken, te experimenteren en te ontwerpen.

Natuurkrachten als gereedschap voor leefomgeving

Verschillende natuurkrachten worden in de studio nagebootst en losgelaten op modellen. Bijvoorbeeld een ventilator die wind veroorzaakt of de straling van een magnetron. ‘Een werkplaats opzetten waar de mogelijkheden van natuurkrachten worden onderzocht is een droom van mij die ik al een lange tijd hoopte te verwezenlijken’, aldus Van der Wiel. ‘Natuurkrachten zouden kunnen worden toegepast als gereedschap om onze leefomgeving op te bouwen. Daar zie ik ook de raakvlakken met architectuur.’
Dit jaar schreven het Mondriaan Fonds en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie gezamenlijk een Open Oproep  om voorstellen in te dienen die betrekking hebben op het grensgebied van de disciplines beeldende kunst en vormgeving, architectuur of e-cultuur: Crossovers.

Forces for Architecture

Het project Forces for Architecture van Van der Wiel en Benthem Crouwel kreeg een Crossover-fonds toegekend. De commissie kende dit toe, gebaseerd op de algemene kwaliteit van het plan, het eerdere werk van Jólan van der Wiel, de zichtbaarheid en bovenal de meerwaarde van de samenwerking en het interdisciplinaire karakter van het voorstel.

Lees ook: Expositie SLOW Tech

Foto: Benthem Crouwel

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.