Volop zon voor jongerencomplex

Actualiteiten, Design, Nieuws

Volop zon voor jongerencomplex

Door: Redactie ArchitectuurNL | 27-02-2017

Het ontwerp voor ruim 400 jongerenwoningen van Urban Climate Architects aan de Friesestraatweg nabij rivier het Reitdiep in Groningen mag worden gebouwd. Naast de omgevingsinvloeden is er bij het design rekening gehouden met de baan die de zon iedere dag aflegt.

De Raad van State heeft ingestemd met het bestemmingsplan waardoor de bouw van het complex met jongerenwoningen in Groningen snel kan beginnen. Gesitueerd tussen verschillende woonwijken en omringd door weg, water, spoor en fietspad, is de Reitdiepzone in Groningen de uitgelezen plaats voor op zichzelf staande bouwblokken. De zone bestaat uit 14 kavels aan de oevers van het Reitdiep en op één daarvan ontwikkelt Urban Climate Architects samen met Woldring United een complex met ruim 400 jongerenwoningen. Gerangschikt langs de rivier krijgen allerlei projecten een kans. Daarbij heeft ieder concept een sterke eigen identiteit.

Openheid en geslotenheid

Urban Climate Architects heeft tijdens het ontwerpproces constant rekening gehouden met invloeden van de omgeving. De opbouw van het pand is daarom sterk bepaald door een bewust aangebrachte openheid en geslotenheid. De robuuste, stenen schil zorgt voor afscherming van de drukke Friesestraatweg en de zachte, lichte kern aan de kant van de rivier is open, groen en toegankelijk. Er ontstaat een binnenwereld waar bewoners het hele jaar door kunnen verblijven. De groene terrassen, plantenbakken, banken, horecagelegenheden en een sportvoorziening maken de binnenplaats tot een fijne plek waar het goed toeven is voor de bewoners. Sociale interactie staat centraal.

Binnenplein

De inham en de twee ranke verhogingen zorgen ervoor dat de zon optimaal op het binnenplein valt. Door dit ontwerp en de ligging is de schaduwwerking naar de omgeving tot een minimum beperkt.

De planning is dat de bouw begin 2018 van start gaat.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.