Amsterdamse Nieuwbouwprijs voor Eerste Oosterparkstraat

Nieuws

Amsterdamse Nieuwbouwprijs voor Eerste Oosterparkstraat

Door: Petra Starink | 22-06-2020

Nieuwbouwproject Eerste Oosterparkstraat 88-126, een ontwerp van Rappagne & Partners Architecten heeft de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2020 gewonnen. Oosterparkstraat 88-126 bestaat uit 16 nieuwbouwpanden die op een historisch verantwoorde manier zijn gebouwd. Naast 39 huurwoningen zijn ook een supermarkt en 1.000 vierkante meter winkelruimte gerealiseerd. De prijs werd 20 juni uitgereikt.

Historische manier gebouwd

Het project bestaat uit 16 nieuwbouwpanden die op een historisch verantwoorde manier zijn gebouwd. Er zijn 39 huurwoningen. 13 daarvan zijn sociale huurwoningen, waarvan 6 voor grote gezinnen (met meer dan 100 vierkante meter). De overige 26 woningen zijn vrije sector huurwoningen. De oorspronkelijke laatnegentiende-eeuwse panden die op deze plek stonden, waren te laag, te smal en te klein. De buurt gaf aan dat er een grote supermarkt, winkels en sociale huurwoningen moesten komen. Tegelijkertijd wilden buurtbewoners en politiek de panden niet slopen.

Sloop en herbouw

Sloop en herbouw in dezelfde stijl waren wel bespreekbaar. Dat gebeurde dan ook, mét wat toevoegingen. Zo werd de begane grond verhoogd en kwamen er verdiepingen bij. Ook hebben de woningen een gemeenschappelijke ingang met een trappenhuis en een lift. Al met al is het karakter van de straat dankzij de nieuwbouw behouden. Bijzondere elementen van de oude panden, zoals gevelankers, balkonhekjes en natuurstenen versieringen, zijn hergebruikt.

Opdrachtgever: Stadgenoot
Architect: Rappange & Partners Architecten
Aannemer: Heijmans

Amsterdamse Nieuwbouwprijs

De Amsterdamse Nieuwbouwprijs is de publieksprijs voor nieuwbouw in Amsterdam en werd voor de 12e keer uitgereikt. Bij deze editie ging het om nieuwbouwprojecten die tussen augustus 2018 en augustus 2019 in Amsterdam zijn opgeleverd. Er werden 10 projecten genomineerd. In totaal brachten bijna 7.500 mensen hun stem uit. Kijk voor meer informatie en de uitslag op de website van de Amsterdamse Nieuwbouwprijs.

Lees ook:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.