Amsterdamse Nieuwbouwprijs voor Het Schip

Nieuws

Amsterdamse Nieuwbouwprijs voor Het Schip

Door: Petra Starink | 17-06-2019

De Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2019 is gewonnen door het restauratieproject in de Spaarndammerbuurt Het Schip. Het project met 81 huurwoningen is van binnen en buiten volledig aangepakt en de woningen zijn klaar om in de toekomst zonder gas te worden verwarmd.

Amsterdamse Nieuwbouwprijs

Het was voor de elfde keer dat de prijs werd uitgereikt. Bij deze editie ging het om nieuwbouwprojecten en renovatieprojecten die tussen augustus 2017 en augustus 2018 in Amsterdam zijn opgeleverd.

Dit jaar hebben 5.300 mensen een stem uitgebracht op de 10 genomineerden projecten. Het Schip is een mooie winnaar zegt wethouder Laurens Ivens van Bouwen en Wonen. “Ik ben heel blij dat Eigen Haard heeft geïnvesteerd in de renovatie met dit prachtige resultaat. Dit project scoort hoog omdat de woningen grotendeels betaalbaar in de sociale huur zijn gebleven en duurzaam zijn. In Amsterdam bouwen we buurten en dit project is klaar voor de volgende 100 jaar.”

Gevels vernieuwd

Vastbouw Oost B.V. uit Rijssen heeft de woningen van binnen volledig gestript en opnieuw ingedeeld. De gevels zijn voor 30% vernieuwd en er zijn 6.500 ruitjes vervangen. De aannemer heeft veel inspanning gedaan om de woningen de kwaliteit van nieuwbouw te geven zonder afbreuk te doen aan het monumentale karakter. Het is echt een voorbeeldproject. De kennis die is opgedaan bij dit project kan goed worden gebruikt bij andere projecten.

Het Schip

Het Schip is een rijksmonument uit 1920 van woningcorporatie Eigen Haard. Er was sprake van geluidsoverlast, onvoldoende brandwerendheid en allerlei technische mankementen. Het is hét voorbeeldproject van de Amsterdamse School in de Spaarndammerbuurt. De woningen bevinden zich in de Zaanstraat, Oostzaanstraat en Hembrugstraat. Naast de woningen is ook museum Het Schip gerealiseerd. Dit staat volledig in het teken van De Amsterdamse School.

Resultaten restauratie pand

De 81 sociale huurwoningen voldoen weer volledig aan de comfortnormen van nu met geluidswerende wanden en nieuwe vloeren met vloerverwarming.
De woningen hebben nu energielabel A. Er is rekening gehouden met de energietransitie naar gasloos.
Het casco is uiterst zorgvuldig gerestaureerd, de buitengevel is zo goed mogelijk teruggebracht naar het oorspronkelijke ontwerp met 160.000 nieuwe bakstenen, een nieuw dak, nieuwe fundering en nieuwe ramen en kozijnen. 

Uitslag Amsterdamse Nieuwbouwprijs

1.         Het Schip (22,98 %)             

2          Roze Hallen (11,76 %)

3.         Schinkelhof (11,69 %)

4.         Ons Podium (9,66 %)

5.         Funenhof (9,10 %)

6.         Oostpoort Plot 3 – Inbo (8,46 %)

7.         Het Hendrickszhuys (8,46 %)

8.         Erna van der Pershuis (8,03 %)

9.         The Future (5,25%)

10.       Parkblok Houthaven (4,63 %)

Meer informatie over de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2019 is hier te vinden.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.