Architectuur en natuur samen in Museum Voorlinden

Nieuws

Architectuur en natuur samen in Museum Voorlinden

Door: Petra Starink | 09-08-2016

Zaterdag 10 september wordt Museum Voorlinden in Wassenaar door Koning Willem-Alexander geopend, zondag gaat het open voor het publiek. Het museum naar een ontwerp van architect Dirk jan Postel van architectenbureau Kraaijvanger is een initiatief van Joop van Caldenborgh, die met dit museum een droom in vervulling ziet gaan.

Natuurlijk daglicht

Museum Voorlinden is gelegen midden in de natuurlijke omgeving van het gelijknamige landgoed. Omringd door het groen van de bomen en uitkijkend over het water kan de bezoeker genieten van de kunst. De architectuur van het museumgebouw draagt actief bij aan de natuurbeleving binnen in het museum. Grote raampartijen bieden uitzicht op de omgeving en de museumzalen worden door een speciale dakconstructie verlicht met daglicht. Natuur, kunst en architectuur komen op deze manier harmonieus samen.

Het nieuwe museum is opgericht door kunstverzamelaar Joop van Caldenborgh. Hij is eigenaar van het Rotterdamse chemiebedrijf Caldic. Naast presentaties uit de eigen collectie biedt het museum plaats aan wisselende tentoonstellingen. Speciaal voor het museum ontworpen zijn de lichtkoepel ‘Skyspace’ van kunstenaar James Turrell en de stalen sculptuur ‘Open ended’ van 216 ton van Richard Serra.

Openingstentoonstelling Full Moon

De openingstentoonstelling ‘Full moon’ bestaat uit ruim 40 kunstwerken uit verschillende periodes en biedt een kennismaking met de uitersten van de collectie met werk van onder anderen Nederlandse kunstenaars als Rineke Dijkstra en Jan Sluijters. De eerste tijdelijke tentoonstelling toont werken van de Amerikaanse kunstenaar Ellsworth Kelly en is samengesteld door gastconservator Rudi Fuchs. Sinds kort is Wim Pijbes algemeen directeur van Voorlinden. Hij vertrok in juni bij het Rijksmuseum.

Op zondag 11 september wordt het museum voor het publiek geopend.
Buurtweg 90, Wassenaar
www.voorlinden.nl

Museum Voorlinden
Ontwerp: 2010
Bouwperiode: 2010
Opdrachtgever: prive
Team: Dirk Jan Postel, Annemiek Bleumink, Hashmat Fagirzada, Rinske Wikkerink, Bart van der Werf, Laurence Meulman.
Bruto vloeroppervlakte: 6700 m²
Foto’s: Kraaijvanger

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.