Architectuurprijzen voor zorg en zwembad Utrecht

Nieuws

Architectuurprijzen voor zorg en zwembad Utrecht

Door: Jacqueline Knudsen | 17-11-2013

Een architectuurprijs voor een nieuwe zorgvoorziening en een publieksprijs voor een nieuwe zwemvoorziening. Vanmiddag kregen architecten Jaco de Visser en Jeanne Dekkers van de jury respectievelijk het publiek de Rietveldprijs uitgereikt voor de beste architectuur in Utrecht in 2011-2012. De Visser voor het nieuwe onderkomen van zorgvoorziening Victas aan de A.B.C.straat in het Museumkwartier in Utrecht en Dekkers voor het nieuwe zwembad de Krommerijn aan de oostkant van de stad. Genomineerde woon- en kantoorgebouwen vielen buiten de prijzen.

Het nieuwe zwemmen, zo bestempelde  een verheugde Jeanne Dekkers haar creatie van het Krommerijnbad toen ze haar prijs in ontvangst nam in het Academiegebouw in Utrecht. Het Nieuwe Zwemmen was ook de titel van een artikel in ArchitectuurNL 05 2013 over enkele nieuwe zwembaden in Nederland, waaronder Dekkers creatie. Zwembad de Krommerijn doet denken aan Romeinse thermen, maar dan wel met een hypermodern verwijderbaar luchtkussendak en puien die omhoog kunnen schuiven, zodat je ’s zomers kunt genieten van een bad in de open lucht, maar ook ’s winters lekker beschut kunt zwemmen.

Architect Jaco de Visser (JDdV) mocht vervolgens de juryprijs in ontvangst nemen. Juryvoorzitter Wytze Patijn prees de inpassing in de historische context en het doorzettingsvermogen van opdrachtgever en architect om op de krap bemeten locatie  aan de A.B.C.straat hartje centrum Utrecht en met een beperkt budget een hoogwaardige verslavingskliniek te realiseren: “een lang en moeizaam proces met een fijnzinnig en afgewogen resultaat, no nonsense en toch warm.” Binnenkort komt in ArchitectuurNL een uitgebreid artikel over Victas Centrum voor Verslavingszorg.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.