Bekroonde projecten NRP Gulden Feniks 2022

Actualiteiten, Nieuws

Bekroonde projecten NRP Gulden Feniks 2022

Door: Redactie ArchitectuurNL | 16-11-2022

Op 10 november zijn de bekroonde projecten van de NRP Gulden Feniks 2022 bekendgemaakt. De winnaars zijn de gerenoveerde school De Wereldburger en het transformatieproject De Voortuinen in Amsterdam, de gebiedstransformatie Kerkebosch in Zeist en de transformatie van De Utrecht in Leeuwarden. De laatste kreeg een ‘wildcard’. De prijzen zijn uitgereikt tijdens het NRP Congres in het Fort van Hoofddorp.

Naast de winnende projecten zijn ook vijf projecten genomineerd: Cityplot Buiksloterham, The British School, Edge en Station Amsterdam Amstel in Amsterdam, en het Schoenenkwartier in Waalwijk. De jury prijst het vakmanschap en het doorzettingsvermogen om, vaak in teamverband, een project tot een goed einde te brengen.

Inzendingen en juryrapport

De NRP Gulden Feniks wordt jaarlijks uitgereikt door het NRP aan opdrachtgevers, ontwerpers en bouwpartijen in de categorieën Transformatie, Renovatie en Gebiedstransformatie. Er waren dit jaar 48 inzendingen waaruit vier winnaars zijn gekozen.

Categorie renovatie: De Wereldburger, Amsterdam

De jury prijst de ambitie van de gemeente Amsterdam en de manier waarop zij haar rol als opdrachtgever heeft vervuld. Ook de inzet van de architect verdient lof. De kracht van de eenvoud en de inventiviteit waarmee de school op een natuurlijke, weloverwogen en zorgvuldige manier is gerenoveerd is indrukwekkend; de materialen van elders zijn slim hergebruikt. Het moet een plezier zijn om op deze fijne school les te krijgen en te geven. De opgave van de Wereldburger komt overal in Nederland veel voor en kan een goed voorbeeld voor andere scholen zijn.

Categorie transformatie: De Voortuinen, Amsterdam

Bij deze transformatie kreeg een voormalig Postbank-gebouw een nieuwe identiteit. Hierbij is een geniale oplossing gevonden voor hergebruik van een toren met een betonskelet. De jury is unaniem in haar enthousiasme. Alle eer voor dit project komt toe aan de architect, die zich vakkundig en bewonderenswaardig van zijn rol heeft gekweten. Hij heeft een nieuwe ontsluitingstypologie tot stand weten te brengen als voorbeeld voor vele transformatieopgaven.

Categorie gebiedsontwikkeling: Kerckebosch, Zeist

Een bijzonder knappe en inspirerende herstructurering van een naoorlogse wijk met grootschalige sloop/nieuwbouw waarbij het bestaande landschap is geïntegreerd met de buurt. Maar liefst 85% van de bewoners is na de sloop teruggekeerd in de nieuwbouw in de wijk en heeft zelfs een wooncarrière kunnen doorlopen. Dat er door de jaren heen zoveel voor elkaar is gekregen, is te danken aan de Wijkontwikkelingsmaatschappij en de vele mensen die zich, ook vrijwillig, langdurig en met liefde en energie hebben gecommitteerd aan de opgave. De jury vindt dat sprake is van een unieke gebiedsontwikkeling waarvan veel te leren valt.

Wild Card: De Utrecht, Leeuwarden

Het prachtige resultaat van de transformatie van het voormalige kantoor van De Utrecht reflecteert de samenwerking van de opdrachtgever, de architect en alle andere betrokkenen. Het gebouw is niet alleen behouden, het bestaande wordt ook verder gebracht naar een nieuwe toekomst. De attitude waarmee het gebouw is getransformeerd is doorgezet in de publieke programmering, waarin verleden en toekomst met elkaar worden verbonden. De jury prijst alle betrokkenen voor de wijze waarop zij De Utrecht een nieuwe ziel hebben gegeven. Zij spreekt van een cadeautje voor de stad Leeuwarden en een heel mooi en inspirerend voorbeeld voor velen.

Jury

De jury die de inzendingen beoordeelde bestond uit Geurt van Randeraat, voorzitter (SITE urban development), Harry Abels (Abels & Partners Architecten), Thijs Asselbergs (Thijs Asselbergs Architectuurcentrale en hoogleraar TU Delft), Dirk Baalman (bouwkundige en architectuurhistoricus), Bess Blomjous (Studio Bess), Jack Hock (Strijp-S, Stichting Trudo), Jaap Wiedenhoff (ABT) en Sabine Renders (Hembrugterrein). Secretaris van de jury  was Cilly Jansen m.m.v. Margot de Jager (Architectuur Lokaal).

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.