Definitief ontwerp Leuvehavenpaviljoen MoederscheimMoonen Architects

Nieuws

Definitief ontwerp Leuvehavenpaviljoen MoederscheimMoonen Architects

Door: Petra Starink | 12-03-2018

Aan de Schiedamsedijk in Rotterdam verrijst volgend jaar het nieuwe Leuvehavenpaviljoen dat de oude paviljoens van het Maritiem Museum gaat vervangen. Het definitieve ontwerp van MoederscheimMoonen Architects is onlangs gepresenteerd. In het nieuwe paviljoen komen het Haveninformatiepunt van het Havenbedrijf, twee publiektoegankelijke werkplaatsen van het Maritiem Museum Rotterdam en twee  horecagelegenheden met de mogelijkheid voor terrassen aan het water. De buitenruimte wordt gefaseerd vernieuwd. De Leuvehaven is een historische plek waar de gemeente Rotterdam de komende jaren gaat investeren in een aantrekkelijk verblijfsklimaat.

Het nieuwe gebouw gaat de bestaande losstaande paviljoens vervangen en de functies komen samen in één compact paviljoen zodat bezoekers aan het gebied vanaf de Schiedamsedijk veel meer zicht op de Leuvehaven krijgen; dé plek waar ooit de Rotterdamse haven is ontstaan en waar de historische vloot ligt.

Ontwerp MoederscheimMoonen Architects

De contouren voor het ontwerp van MoederscheimMoonen zijn bij aanvang van het ontwerp behoorlijk vastomlijnd. Vanuit de stedenbouwkundige kaders kan het slechts 8 meter breed worden. Zodoende strekt het programma zich uit langs de dijk en ligt het parallel met de twee voornaamste looprichtingen; de Schiedamsedijk en de naastgelegen kade. Vanuit deze optiek is er voor gekozen om extra aandacht te vestigen op de koppen van het gebouw. Riante overstekken zijn hier ontworpen als eyecatchers die krachtig communiceren richting de beide stadszijden. 

Gevel met gekleurde aluminium beplating

Het ontwerp is op plintniveau zo transparant mogelijk. Dit zorgt ervoor dat je op allerlei plekken rondom het gebouw zo direct mogelijk visueel contact hebt met de activiteiten binnen het gebouw en dóór het gebouw heen. De overwegend gesloten gevel boven de plint is gematerialiseerd met een stoere donker gekleurde aluminium beplating, die met zijn driehoekige vormgeving verwijst naar de vele stalen vakwerkconstructies en kranen uit de haven. De driehoeken worden op sommige plekken weggelaten zodat de gevel diepte, en op sommige plekken een spel van licht en schaduw, creëert.

Ontwerp Leuvehavenpaviljoen

Een bijzonder aspect van het ontwerp zit in het hergebruik van de constructie van de bestaande paviljoens. Het nieuwe gebouw is volledig ontworpen vanuit de bestaande fundering en de stramienen van de staalconstructie van de bestaande gebouwen. Daarvan blijft het overgrote deel staan voor hergebruik. Andere onderdelen van de staalconstructie van de bestaande paviljoens worden als donorprofielen gebruikt.

Sloop en bouw paviljoen

Naar verwachting start de sloop van de huidige paviljoens in het najaar van 2018 en de bouw van het Leuvepaviljoen in 2019. De wens is dat het paviljoen samen met de nieuwe buitenruimte eind 2019/begin 2020 gereed is.

Gerelateerd

Tags: ,

    Schrijf een reactie