DP6 ontwerpt entreegebied RADIUS in Delft

Actualiteiten, Nieuws, Project kort

DP6 ontwerpt entreegebied RADIUS in Delft

Door: Redactie ArchitectuurNL | 15-10-2023

In het ondergrondse, cirkelvormige waterbassin aan de voet van de Delftse watertoren huist sinds 2022 Kunstcentrum RADIUS. DP6 ontwierp naast de fascinerende tentoonstellingsruimte een uitnodigend entreegebied in het voormalige pomphuis en een nieuw transparant paviljoen waarin het restaurant gevestigd zal worden. In het ontwerp is grote aandacht besteed aan de biodiversiteit in het historische stadspark en de ecologische voetafdruk door gebruik van biobased materialen, low-tech installaties.

Het Kalverbos waarin RADIUS een centrale positie krijgt, is een waardevolle groene plek aan de noordkant van de binnenstad van Delft, met een rijke historie. Vroeger lag hier de vesting van Delft en in de 19e eeuw een begraafplaats. De karakteristieke watertoren stamt uit 1896 en maakt onderdeel uit van het beschermde stadsgezicht van Delft.

Pomphuis

In 1918 werd de watertoren uitgebreid met een pomphuis en een groot cirkelvormig waterbassin. Dit waterbassin ligt in de grond verzonken onder een talud en heeft een capaciteit van ruim twee miljoen liter drinkwater. De cirkelvormige betonnen muren zijn in de loop der tijd aangetast door het water en hebben hierdoor een prachtige tekening gekregen. De gemeente wilde heel graag een publieke functie in het watertorencomplex, zodat de mooie groene plek weer ten volle door de Delftse gemeenschap kan worden gebruikt.

Drie bouwdelen

RADIUS zal uiteindelijk bestaan uit drie bouwdelen met elk een eigen karakteristieke sfeer. De tentoonstellingsruimte in het voormalige bassin is al in gebruik. De wanden met bijzondere kalktekening zijn behouden gebleven en slechts op een paar punten doorbroken, zodat er een goede routing in de 500 m2 grote ruimte ontstaat. De massa van de aarde wordt hier gebruikt voor de isolatie en het koelen van het complex, waardoor er weinig extra installaties nodig zijn.

Aan het interieur heeft de architect op strategische plekken geluidabsorberende wanden toegevoegd in geperforeerd berken multiplex die het rondzingende geluid stoppen. Om de oorspronkelijke wanden en ruimtelijkheid intact te laten, is er één radiaal element toegevoegd waarin de verlichting, data en projectoren zijn verwerkt. De bestaande betonnen onderhoudslooppaden worden gebruikt als bank en presentatie vlak. Hieronder zijn, uit het zicht, de elektra en warmte installaties weggewerkt.

In het tweede bouwdeel, het pomphuis, wordt een element van biobased inlands multiplex toegevoegd, losstaand van het monument, zodat dit niet wordt aangetast. In dit element wordt de ontsluiting opgelost en is tevens de boekwinkel opgenomen. De bezoekers komen op het maaiveld binnen en waaieren via het trappenhuis uit naar het ondergrondse bassin met tentoonstellingsruimte of naar het op het talud gelegen horecapaviljoen. Op de entresol, onder de mooie spanten van het pomphuis is een sfeervolle extra zitruimte voor de horeca.

Het horecapaviljoen op het talud zal bestaan uit niet meer dan vier houten spanten, vlaswol isolatie en glas tot aan de grond bestaat. Het paviljoen en pomphuis worden door een glasstrook met elkaar verbonden waardoor het constructief los kan blijven van elkaar. Door de grote mate van transparantie en verfijning in de detaillering is de binnen-buiten beleving optimaal. Een groen vegetatiedak met beplanting dat geurt en kleurt in alle seizoenen draagt bij aan de biodiversiteit van het park.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.