Architectural Healing in Koepelgevangenis Haarlem

Evenementen

Architectural Healing in Koepelgevangenis Haarlem

Door: Petra Starink | 12-09-2018

De transformatie van de Koepelgevangenis in Haarlem naar universitaire campus wordt ingeluid met een gevarieerd cultureel programma. Van 6 oktober t/m 11 november is het rijksmonument de plaats met de centrale tentoonstelling Architectural Healing, rondleidingen, concerten en meer. Laat je verleiden en neem de kans om de gevangenis nog eens van binnen te zien.

Expositie Architectural Healing


Kern van de kunstmanifestatie is de expositie Architectural Healing. Kunstenaars met verschillende achtergronden zijn uitgenodigd om zich in te leven in het voormalige gevangenisgebouw en kunstwerken te realiseren die een bijzonder licht schijnen op heden, verleden en toekomst van de Koepel. De expositie bestaat uit drie delen: ‘Open de Cellen’, ‘Open de Koepel’ en het project ‘Knock on the door before you enter’ met werk van kunstenaars met een migratie/vluchteling achtergrond. Werken van o.a. Daan Roosegaarde, Gijs Frieling, Job Koelewijn, Marc Ruygrok en Marjan Teeuwen zijn vanaf 6 oktober in De Koepel te zien.

Op de zaterdagmiddagen geven deelnemende kunstenaars tijdens een ‘Walk & Talk’ presentaties over het werk dat zij tonen op de expositie.

Rondleidingen in de koepel

Elke zaterdag en zondag staan er verschillende rondleidingen op het programma. De rondleiding Gevangeniscultuur wordt verzorgd door een gids die vroeger bewaarder is geweest en een kijkje geeft in de (isoleer)cellen, de gymzaal, de Veste, de luchtplaats en de koepel zelf. De rondleiding Gevangenisarchitectuur wordt gegeven door Dr. Ros Floor, socioloog en cultuurwetenschapper, gespecialiseerd in  (gevangenis)architectuurgeschiedenis. De Cityscapes Foundation verzorgt rondleidingen langs de expositie Architectureal Healing.

Het volledige Open de Koepel is hier te vinden

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.