Cuypers & Berlage

Evenementen

Cuypers & Berlage

Door: Petra Starink | 28-04-2016

P.J.H. Cuypers en Berlage staan centraal in de documentaires van Jeroen Visser die 17 mei vertoond worden door Architectuurcentrum Rondeel, in samenwerking met filmhuis De Keizer in Deventer. De documentaires worden ingeleid door Alice Roegholt, oprichter van Museum Het Schip in Amsterdam.

Bouwmeesters

In de documentaire P.J.H. Cuypers Aertsbouheer wordt een beeld geschetst van het leven en werk van bouwmeester Pierre Cuypers o.a. van het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam. Daarna wordt Berlage Bouwmeester vertoond, een documentaire over de grondlegger van de moderne Nederlandse architectuur: H.P. Berlage van o.a. Beurs van Berlage in Amsterdam en het  Gemeentemuseum in Den Haag.

Museum Het Schip

De films worden ingeleid door Alice Roegholt (1955), oprichter en ontwikkelaar van Museum Het Schip in Amsterdam. Dit Museum is gevestigd in het Arbeiderspaleis van Michel de Klerk aan het Spaarndammerplantsoen. Het expressionistische woningbouwcomplex is de versmelting van vele ideeën: enerzijds het hoogtepunt van volkshuisvesting (sociale woningbouw) en anderzijds hoogtepunt van de Amsterdamse School bouwstijl. Het Arbeiderspaleis is opgetrokken uit rode Groninger baksteen. De nieuwe architectuur was een reactie op de meer klassieke bouw waar naar vernieuwing werd gezocht. Berlage heeft de Amsterdamse School altijd gesteund.

Locatie: Filmhuis de Keizer, Keizerstraat 78 in Deventer.
Datum: 17 mei 2016
Aanvang: Alice Roegholt begint om 20.30 uur met haar inleiding en na ongeveer 25 minuten beginnen de documentaires.

Meer informatie via mailto:info@rondeeldeventer.nl

Deze documentaires worden vertoond in relatie tot de expositie ‘Steengoed, keibest’ in Architectuurcentrum Rondeel aan de Stromarkt 18c. Op 12 mei opent deze expositie en gaat over baksteenarchitectuur en vakmanschap.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.