Ontwerpers onderzoeken toekomst dakenlandschap

Evenementen

Ontwerpers onderzoeken toekomst dakenlandschap

Door: Petra Starink | 23-08-2021

In de wijk Amstel III in Amsterdam Zuidoost verrijzen in hoog tempo nieuwe wooncomplexen, winkels en kantoren. Het ontbreekt echter nog aan een overkoepelende visie voor de daken van al deze nieuwe en bestaande gebouwen, vinden organisatoren We The City en Pop-Up City. Tijdens Rooftop Residency onderzoeken landschapsarchitect Harro de Jong (Buro Harro) en cultureel geograaf Martijn Duineveld in samenwerking met verschillende lokale partijen de potentie van al die daken samen: de tijdelijke residenten gaan in gesprek met lokale projectontwikkelaars, bewoners en ondernemers.

Toekomstvisie

Harro de Jong en Martijn Duineveld zullen een week lang wonen en werken op daken van gebouwen in de wijk Amstel III in Amsterdam Zuidoost. Zondag 22 augustus startte hun ‘Rooftop Residency’ om aan een toekomstvisie op het daklandschap te werken. Het daklandschap wordt steeds belangrijker om stedelijke (klimaat)uitdagingen te lijf te gaan: het biedt volop mogelijkheden voor energieopwekking, waterberging, het tegengaan van hittestress, het versterken van biodiversiteit, sport en recreatie, horeca en wonen.

Voor Harro de Jong is het daklandschap een bekend terrein. Hij ontwierp een volledig duinlandschap voor het dak van nieuwbouwproject Groenmarkt. Martijn Duineveld is als onderzoeker aan de WUR geïntrigeerd door de relatie tussen mens en omgeving en de verschillende belangen die in de stad spelen.

Dak van wooncomplex OurDomain

De Jong en Duineveld brengen de nachten door op het dak van het nieuwe wooncomplex OurDomain naast station Holendrecht en werken, gedurende de week, verspreid over drie daken in het gebied. Op 29 augustus wordt Rooftop Residency afgesloten met een tour door Amstel III. De Jong en Duineveld touren op een hoogwerker door het gebied en presenteren samen met We The City en Pop-Up City hun visie aan geïnteresseerden onder het genot van een high tea.

Rooftop Residency

Rooftop Residency is een project van We The City, Pop-Up City, ROEF en Rooftop Revolution en wordt mogelijk gemaakt door het Creative Europe Programme van de Europese Unie en Stimuleringsfonds Creatieve Industrie

Fotografie: Randy da Costa, Buro Harro

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.