Atelier Nelly & Theo van Doesburg

Exposities

Atelier Nelly & Theo van Doesburg

Door: Petra Starink | 03-03-2020

De tentoonstelling Atelier Nelly en Theo van Doesburg, is vanaf 1 mei 2020 te zien in Het Nieuwe Instituut. Dankzij de recente restauratie van hun architectuurarchief krijg je een nieuwe kijk op het werk van het echtpaar.

Atelierwoning in Meudon

Centraal op de tentoonstelling staat de atelierwoning in Meudon, een voorstad van Parijs. Op de tentoonstelling worden nooit eerder of lang niet getoonde schetsen, tekeningen en maquettes ingebed in de rijke gebruiksgeschiedenis van het huis.

Theo van Doesburg

Theo van Doesburg staat bekend als icoon van De Stijl en de Nederlandse avant-garde. Hij is actief geweest als schilder, dichter, romanschrijver, typograaf, fotograaf, interieurontwerper en architect. Maar hij is vooral bekend als kunstenaar. Het aura van zijn kunstenaarschap straalt af op zijn architectonisch werk waardoor zijn schetsen en tekeningen als unieke artefacten worden beschouwd. Het zijn veelgevraagde bruiklenen uit de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw voor internationale presentaties. Het merendeel van het materiaal is in een zodanig slechte staat dat het zonder restauratie niet langer getoond of uitgeleend kan worden. Dankzij een eenmalige financiële injectie van het ministerie van OCW kan dit werk onder de vlag van het programma Architectuur Dichterbij gerestaureerd worden.

Materiaal en kleur

Met de restauratie begint tevens het mysterie. Het vooronderzoek naar het architectuurarchief van Van Doesburg heeft eerst nog een formeel karakter. Hoe is hij omgegaan met materiaal en met kleur? Zijn de kleuren van de werken in de collectie oorspronkelijk of zijn deze in de loop van de tijd onbewust aangepast aan het beeld van De Stijl, bijvoorbeeld door ‘over-restauratie’? Duidelijk is geworden hoe ‘de kopie’ voor Van Doesburg een soort halfproduct is, dat steeds opnieuw kan worden bewerkt.

Kunstgeschiedenis

Het is bekend dat Nelly haar eigen rol als kunstenaar na Theo’s dood heeft opgegeven voor hem. Zij heeft immers via haar invloedrijke netwerk met onder andere Peggy Guggenheim ervoor gezorgd dat zijn naam stevig verankerd is in de kunstgeschiedenis.

De tentoonstelling Atelier Nelly en Theo van Doesburg is te zien van 1 mei 2020 t/m 2 mei 2021 in Het Nieuwe Instituut, Museumpark 25, Rotterdam

Beeld: Het Nieuwe Instituut

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.