Escher op reis

Exposities

Escher op reis

Door: Redactie ArchitectuurNL | 23-04-2018

Tijdens de Culturele Hoofdstad van Europa staat het Fries Museum in Leeuwarden in het teken van Maurits Cornelis Escher. Hij is even terug in zijn geboortestad met de tentoonstelling Escher op reis. Van 28 april tot 28 oktober 2018 zijn meer dan 80 originele prenten, tekeningen en foto’s te zien en treed je in de voetsporen van deze reislustige graficus. In Italië, Spanje en Zwitserland vond hij inspiratie voor zijn werken.

Escher en opvallende perspectieven

Maurits Cornelis Escher (1898-1972) werd geboren in het stadspaleis van Leeuwarden, Tegenwoordig is hier het Keramiekmuseum Princessehof gevestigd. Na zijn studie verhuisde hij naar Italië en trok hij de bergen in om dorpjes en karakteristieke vergezichten vast te leggen. Zodra het donker werd bond hij een zaklampje aan zijn knoopsgat en schetste hij de aanblik van Rome bij nacht. De prenten uit deze periode verraden Eschers fascinatie voor opvallende perspectieven en beeldcompilaties.

Complexe beelden en onmogelijke werelden

Na omzwervingen langs Zwitserland en België belandde hij uiteindelijk in Baarn. Daar verwerkte Escher zijn mediterraanse indrukken tot complexe beelden en onmogelijke werelden. Aan het einde van Eschers reis laat hij met topstukken als Belvédère (1958) en Metamorphose II (1939-1940) niet alleen zijn wiskundige trucjes zien, ook de voorliefde voor het Italiaanse landschap is zichtbaar.

Activiteiten op tentoonstelling Escher op reis

Op de tentoonstelling kun je door het volgen van een audiotour in de huid van Escher kruipen. De tekst van de audiotour wordt ingesproken door Pierre Bokma en Peter Greeneway. Via brieven en dagboeken deed Escher onderweg verslag van zijn avonturen. Je kunt ook De metamorfose van Escher bekijken. In deze interactieve documentaire van de NTR ontdek je de kleine details in Eschers werk en leer je meer over zijn techniek en plaats in de kunstgeschiedenis, of maak je eigen houtsnede in de Escherstudio, nagebouwd van zijn werkplaats in Rome door art-director Leo Zandvliet.

Film het oneindige zoeken

Op dit moment draait in diverse bioscopen in Nederland de film ‘Het oneindige zoeken’ (85 minuten). De film vertelt het verhaal van Escher in zijn eigen woorden, zoals hij die opschreef in zijn dagboeken.

Tentoonstelling Escher op reis

De tentoonstelling ‘Escher op reis’ is te zien tot en met 28 oktober.
Fries Museum
Wilhelminaplein 92
Leeuwarden

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.