Léon Stynen, architect

Exposities

Léon Stynen, architect

Door: Petra Starink | 13-09-2018

In deSingel in Antwerpen wordt op 11 oktober een tentoonstelling over de Belgische architect Léon Stynen geopend. Bekende gebouwen van Stynen zijn deSingel, de BP-Building en de casino’s van Oostende en Knokke.

Architect en stedenbouwkundige

Weinig Belgische architecten laten zo’n markant en divers oeuvre na als Stynen (1899 – 1990). Meer dan vijftig jaar lang was hij actief als architect, stedenbouwkundige en designer. Hij was over het hele land werkzaam, met een grote liefde voor zijn geboortestad Antwerpen. Als directeur van het Hoger Instituut voor de Sierkunsten Ter Kameren (1950 – 1965) beïnvloedde hij generaties kunstenaars en architecten. Geïnspireerd door Le Corbusier en als voorzitter van de Orde van Architecten was hij een belangrijk promotor van de moderne architectuur.

Iconische ontwerpen

De tentoonstelling ‘Léon Stynen, architect’ toont stukken uit het rijke archief van Stynen met iconische ontwerpen, vanaf de eerste schets tot de voltooiing. Het archiefmateriaal komt verder tot leven met eigentijdse en recente architectuurfotografie, maquettes, stukken uit privécollecties en getuigenissen van vroegere collega’s, medewerkers en opdrachtgevers. Het architectenbureau Eagles of Architecture bedacht de scenografie. Beelden van fotograaf Filip Dujardin tonen een hedendaagse impressie van het oeuvre van Stynen.

Léon Stynen Architectuurroute

In het jaar 2018 vieren het Vlaams Architectuurinstituut, deSingel, de Provincie Antwerpen en Stad Antwerpen het oeuvre van Léon Stynen via tal van activiteiten. Het Vlaams Architectuurinstituut realiseerde bijvoorbeeld samen met de stad Antwerpen een Léon Stynen ArchitectuurrouteRaadpleeg de route via de Antwerp Museum App.

Tentoonstelling Léon Stynen

deSingel, Desguinlei 25,  Antwerpen
De tentoonstelling is van 12 oktober 2018 tot 20 januari 2019 te zien
Open van woensdag tot en met zondag van 14.00 tot 19.00 uur
www.desingel.be
Beeld: deSingel

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.