Fietsen langs Heilige Huisjes van Slotermeer

Fietsen langs Heilige Huisjes van Slotermeer

Evenementen, Nieuws
Door: Petra Starink | 11-01-2016

Gebouw-de-Olijftak-nu-Moskee-El-Hijra-417x278Meefietsen met architectuurhistoricus Jasmin Šporer langs de Sint-Catharina, de Onze Lieve Vrouwe van Lourdes, de Hoeksteen en de Olijftak in Amsterdam Nieuw-West, dat kan op zaterdag 16 januari. De organisatie is in handen van het Van Eesterenmuseum.

Wederopbouwgebied

Amsterdam Nieuw-West heeft 25 kerken. De kerkgebouwen vertellen het verhaal over de totstandkoming van dit wederopbouwgebied: op de plattegrond van stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren. De kerken, uit de periode 1945-1970, zijn voorbeelden van nieuw ruimtelijk en sociaal-culturele inzicht. Voor Van Eesteren was de kerk als fysieke bouwvolume een stedenbouwkundig ingrediënt, waarmee hij variatie aanbracht in de ‘monotone’, door woningbouw gedomineerde, buurten.

Door rond te lopen in de kerken, waarvan één moskee is, wordt het verschil tussen de gebouwen goed ervaren. De twee Rooms-katholieke kerken zijn door de vroegchristelijke basilica’s geïnspireerd en voor de twee protestantse kerken dienden sobere gereformeerde godshuizen uit de voorgaande eeuwen als voorbeeld. De twee bouwstijlen verschillen extreem van elkaar.Tot welke kerk de gelovigen behoorde werd tevens inzichtelijk gemaakt door de monumentale kunst: geïntegreerde mozaïeken, beton reliëfs en glasappliquè.

Kerken tijdens deze excursie

Sint-Catharina, A. Evers en O.J. Sarlemijn, 1955, Rooms-katholiek, nu Syrisch-orthodox, gemeentelijk monument. Onze Lieve Vrouwe van Lourdes, M.J. Granpré Molière, 1956, Rooms-katholiek, gemeentelijk monument.  De Hoeksteen, P. Zanstra, 1963, Nederlands Hervormd, nu protestants. De Olijftak, K. Sijmons, 1956, Doopsgezind, nu moskee, gemeentelijk monument.

Informatie

Fietstocht zaterdag 16 januari 2016
Vertrektijd: 14.00 uur -15.30
Verzamelpunt: Van Eesterenmuseum, Burgemeester De Vlugtlaan 125; Slotermeer
Kosten: € 7,50, korting: € 2,00 met CJP/Stadspas/65+/Vriend.
Meer informatie is te vinden via www.vaneesterenmuseum.nl

Foto: Van Eesteremuseum. Gebouw-de-Olijftak-nu-Moskee-El-Hijra.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.