Gebouw Patchwork wordt hoeksteen in hart van Amsterdamse Sluisbuurt

Nieuws

Gebouw Patchwork wordt hoeksteen in hart van Amsterdamse Sluisbuurt

Door: Redactie ArchitectuurNL | 05-07-2021

Patchwork wordt één van de eerste ontwikkelingen in de duurzame wijk Sluisbuurt in Amsterdam. Voor het ontwerp hebben Barcode Architects en krft de handen ineengeslagen en in samenwerking met ABC Planontwikkeling, EarthY, DGMR en Buro Sant en Co de tender voor Sluisbuurt kavel 5A1 gewonnen. Het gebouw is de hoeksteen in het hart van de Sluisbuurt. Met het oog op de toekomst en gezond leven werd voor de architecten de centrale locatie van Patchwork dé inspiratie voor een uniek gebouwconcept, waarin lichamelijke beweging en de fiets centraal staat.

Hoge torens en grote blokken

De lage en middelhoge volumes van Patchwork brengen een mid-size korrel en menselijke schaal in het stadsbeeld van de Sluisbuurt, waarin hoge torens en grotere blokken dominant zullen zijn. De ‘georkestreerde diversiteit’ van de acht blokken komt voort uit de samenwerking tussen Barcode Architects en krft – twee bureaus met een eigen handschrift, maar met een gedeelde visie op architectonische kwaliteit en duurzaam leven in de stad.

Circulair materiaalgebruik

De acht blokken kennen een rijkheid in circulair materiaalgebruik en een variatie in vorm en detaillering. Het palet van rode en witte tinten en de robuustheid van steenachtige materialen in de gevel brengen eenheid in het geheel. In de blokken wonen kleinschalige communities die elkaar tegenkomen in de vele collectieve binnen- en buitenruimtes. Het woningprogramma varieert per blok van compactere studio’s en startersappartementen tot aan stadswoningen, gezinsmaisonnettes en luxe penthouses. Diverse oriëntaties van de woningen richting de straat, het plein, de kade, de tuin of ‘in de wolken’ met uitzicht over Amsterdam bieden extra variatie in woonkwaliteit.

Transparante levendige plint

Het gebouw heeft een transparante, levendige plint die plek biedt aan de verschillende entrees en kleinschalige ondernemingen en functies, zoals een wielercafé, een buurtdeli, co-working spaces, SuperSupermarkt, en een sportschool. Dit activeert het straatleven rondom het blok en sluit aan op de levendige en gezonde buurt waarin het wandel- en fietsverkeer een centrale positie inneemt.

Daktuinen vormen het groene patchwork van het gebouw

Boven op de blokken vormt een aaneenschakeling van daktuinen naar ontwerp van Buro Sant en Co het groene ‘patchwork’ van het gebouw. De ruimtes zijn met elkaar verbonden met verschillende elementen voor beweging en ontmoeting en zijn onderverdeeld in de Yogatuin, de Pluktuin, de Sporttuin, de Sky Garden, de centrale Ontmoetingstuin met de aanliggende, collectief toegankelijke Tuinkamer, en de Entreetuin. Deze sequentie van binnentuinen en daklandschappen met natuurinclusieve beplanting en in de architectuur geïntegreerde nestplekken versterkt de lokale biodiversiteit en reduceert hittestress en wateroverlast.

Houten skeletstructuur remontabel

De bovenverdiepingen van het hoogste blok bieden ruimte aan de Roof Room, waar in de toekomst commerciële functies kunnen worden voorzien. Het verhoogde plafond en verdiepingshoge ramen bieden een spectaculair uitzicht over Amsterdam. Patchwork legt in programma én uitstraling de nadruk op healthy living en een negatieve CO2- footprint. De houten skeletstructuur is remontabel en zorgt voor een scheiding tussen drager en inbouw die aanpasbaarheid in de toekomst voorziet. Naast de toepassing van veel hout is in de gevelopbouw is gebruik gemaakt van biobased gevelbekleding en bakstenen geproduceerd uit reststromen. Het ontwerp beperkt de energievraag met slimme passieve maatregelen en een hoogwaardig geïsoleerde schil. Zonnepanelen op de daken, en op hoogwaardige wijze geïntegreerd in de gevel, wekken een belangrijk deel van de energie op. Daarnaast is Patchwork partner van Warmteplan Sluisbuurt. Met een BENG 2-waardering van -0,32 is het gebouw energieleverend.

Projectgegevens

Locatie: Sluisbuurt, Amsterdam
Architectenbureau: Barcode Architects en krft
Programma: Woningen, daktuinen, fietshart, commerciële ruimte, parkeervoorziening
Opdrachtgever: ABC Planontwikkeling
Jaar: 2020-heden
Status: Competitie, 1e prijs
Omvang: 9.000m2
Samenwerkende partijen: krft (partnerarchitect), EarthY (investeerder), Fakton Capital (projectmanagement), Buro Sant en Co (landschapsontwerp), DGMR (duurzaamheidsadviseur), Horeca Development (adviseur commercieel programma), Proloog (visualisatie).
Fotografie: Barcode Architects

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.