Gortemaker Algra Feenstra ontwerpt multifunctioneel Huis van Albrandswaard

Nieuws

Gortemaker Algra Feenstra ontwerpt multifunctioneel Huis van Albrandswaard

Door: Petra Starink | 20-07-2021

Het Huis van Albrandswaard in Rhoon is ontworpen door Gortemaker Algra Feenstra, die de architectenselectie in 2018 overtuigend hebben gewonnen met het opvallende ronde ontwerp. In het inmiddels opgeleverde huis zijn het wijkteam, Welzijn Albrandswaard, sportcafé, sporthal, RTV Albrandswaard en de gemeente gevestigd.

Ronde vorm en veel glas

Het gebouw is transparant door de ronde vorm en het vele glas. Je kunt letterlijk door het gebouw heen kijken. Daarmee is de gemeentelijke organisatie en het bestuur zichtbaar voor haar inwoners. Het werkcafé is een plek voor de ambtenaren en het bestuur. Dit is gecombineerd met het sportcafé van de aansluitende sporthal. Als er geen raadsvergaderingen zijn biedt het gebouw mogelijkheden voor het organiseren van tentoonstellingen, lezingen etc.

Houten tribune

Achter de hoofdingang sta je meteen in het open gebied met de publieksbalies. Hiervandaan is er mooi overzicht op de raadzaal waarvan de vloer een meter lager ligt. Via de houten tribune daal je af naar dat niveau. Rondom de raadzaal liggen ook de werkplekken van de ambtenaren, burgemeester en wethouders. De raadzaal zelf is op gelijk niveau verbonden met het sport- werkcafé. Hiervandaan word je via een groot raam deelgenoot van de activiteiten in de bestaande sporthal. Ook de tribune van de sporthal ligt op dit niveau.

Waarom een rond gebouw?

Gortemaker Algra Feenstra architects hebben 3 redenen om een rond gebouw te ontwerpen.
1.Een rond gebouw is compact, alles is dichtbij.
2.Het gebouw is alzijdig, dat wil zeggen dat het geen voor of achterkant heeft. Open en transparant naar alle kanten, zoals ook de gemeente als organisatie wil uitstralen.
3.De locatie leent zich perfect voor een rond gebouw, omdat het van alle kanten zichtbaar is.

Energiebesparing

Omdat het gebouw rond is heeft het een kleinere omtrek dan een rechthoekig gebouw bij dezelfde oppervlakte. Energiebesparing begint bij de gebouwvorm. Het gebouw heeft vanuit de ronde vorm een compacte buitenschil, dus weinig afkoelend oppervlak. Aan de zuidzijde bevinden zich luifels en dakoverstekken die ervoor zorgen dat de warme zomerzon geweerd wordt maar tegelijkertijd de laagstaande winterzon binnen laat. Hierdoor hoeft er ’s zomers minder te worden gekoeld en ’s winters minder te worden verwarmd. Tevens ligt het hele dak vol met zonnepanelen, waardoor het gebouw ruimschoots aan de nieuwe BENG (Bijna Energie Neutraal Gebouw) voldoet en zelfs volledig energieneutraal is. 

De feestelijke opening van Huis van Albrandswaard zal in oktober 2021 plaatsvinden. 

Projectgegevens

Huis van Albrandswaard
Locatie: Stationsstraat 4, Rhoon
Architectenbureau: Gortemaker Algra Feenstra architects
Aannemer: Stout
Bouwfysica: ZRI
Constructie: SWINN
E-installaties: A en B Electrotechniek
Installatieadvies: Galjema 
Interieurontwerp: Gortemaker Algra Feenstra architects
Landschapsontwerp: Bureau B+B 
Opdrachtgever: Gemeente Albrandswaard
Projectmanagement: LS Adviseurs
W-installaties: Barth installaties
Fotografie: Gortemaker Algra Feenstra – Ronald Tilleman Fotografie

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.