Karakteristieke golvende balkons voor Westerschans 1B

Nieuws

Karakteristieke golvende balkons voor Westerschans 1B

Door: Petra Starink | 25-05-2021

Westerschans 1B wordt gekarakteriseerd door zijn golvende balkons en bevat royale appartementen op een transparante plint met winkelruimte. De afgeronde en transparante vormen van de winkelplint verbinden het hoger gelegen winkelgebied met de lager gelegen autoloze kade. Dit is de tweede fase van het stedenbouwkundige inpassingsplan dat Jeanne Dekkers Architectuur en Zoetmulder ontwierpen voor het gehele Westerschans gebied dat grenst aan het historische centrum van Goes.

Gegolfde vorm refereert naar het water

De stedenbouwkundig bepaalde horizontale uitwerking is doorontwikkeld tot een rondlopende en golvende balustrade. De gegolfde balkons hebben zicht over het water aan de oostkant en vangen het zonlicht uit het zuiden in de naar voren stekende punt. Tegelijkertijd geeft de gegolfde punt op de galerij aan de westkant een extra semi private buitenruimte met avondzon. De gegolfde vorm refereert naar het water en de uitkraging rondom zorgt voor passieve zonwering om oververhitting tegen te gaan. In de golving van de galerij zijn twee vluchttrappen opgenomen.

Ruime appartementen

1B bevat 29 ruime appartementen verspreid over vier verdiepingen met een gevarieerd woningaanbod. Er zijn zes woningtypes, allemaal gekarakteriseerd door de golvende balkons met uitzicht over het water. De hoekappartementen hebben aan de kopgevel een extra balkon of terras. De bovenste verdieping is uitgevoerd met een set back om de horizontaliteit van het bouwblok te benadrukken. Op de begane grond bevinden zich meerdere winkelunits die verbonden zijn met het hoger gelegen winkelgebied en de lager gelegen kade. Onder het gebouw bevindt zich een half verdiepte parkeerkelder.

Belangrijke stedenbouwkundige schakel

Westerschans 1B vormt een belangrijke stedenbouwkundige schakel in de Westerschans. De afgeronde en transparante vormen van de winkelplint verbinden het hoger gelegen winkelgebied met de lager gelegen autoloze kade. Centraal in de plint is een ruime doorgang met zicht naar het water. Hier is de hoofdentree van het appartementengebouw en een hellingbaan naar de kade. Ook langs het gebouw kan het water bereikt worden met brede luie trappen. Aan de kade is langs de gevel van Westerschans 1B ruimte gemaakt voor geïntegreerde plantenbakken met zitjes.

Kleuren en materialen

De kleuren en materialen sluiten aan bij de materialisatie van de rest van de Westerschans, zodat er een natuurlijke eenheid ontstaat in het gebied. De zandgele hoofdmaterialisatie is afgeleid van de zandgele IJsselstenen uit het oude centrum van Goes. Deze kleur komt terug in de zandgele hekwerken en zandgele gladde bakstenen. Op de galerij wordt de onderste meter metselwerk uitgevoerd in gele baksteen en de bovenste in bruine baksteen. De gele baksteen ligt visueel achter het golvende gele hekwerk, hierdoor wordt de horizontaliteit van de gevel benadrukt. De bruine baksteen valt juist samen met de schaduw die de balkons op de gevel werpen.

Lees ook het artikel Sociale woningbouw waar je blij van wordt over Westerschans 1A dat verschenen is in Bouwwereld nummer 8 van 2020.

Projectgegevens

Westerschans 1B
Locatie: Westerschans, Goes
Programma: appartementen, commercial ruimtes, parkeergarage
Opdrachtgever: Beveland Wonen, Goes
Architecten: Jeanne Dekkers Architectuur en Zoetmulder
Ontwerp: November 2020
Omvang: 7870 m2
Project management: Marsaki, Goes
Adviseurs: Goudstikker de Vries, Lievense, Breda
Installatie: Huygen
Aannemer: Van der Poel, Terneuzen
Bakstenen: Rodruza
Fotografie: Jeroen Verrecht

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.