KCAP ontwerpt OKU House

Nieuws

KCAP ontwerpt OKU House

Door: Redactie ArchitectuurNL | 18-08-2021

OKU House, een ontwerp van KCAP voor vastgoedontwikkelaar Boelens de Gruyter, is onderdeel van het stedenbouwkundig plan van KCAP voor het gebied Koningin-Wilhelminaplein Noord in Amsterdam-West. Het omvat 324 huurwoningen bovenop en naast het bestaande Fashion House. De gehele stedenbouwkundige ontwikkeling voegt in symbiose met het bestaande gebouwenensemble 600 nieuwe woningen toe aan het Fashion District. De bouw van OKU House start deze maand en zal na verwachting in het eerste kwartaal van 2024 worden opgeleverd.

Stedenbouwkundig plan

Het stedenbouwkundig plan van KCAP is onderdeel van een verdichtingsplan voor het Fashion District in Amsterdam-West. Het plan voorziet in een ensemble van vijf slanke schijven die als “wijk op een wijk” gerealiseerd worden, deels boven en naast de drie bestaande kantoorcomplexen uit de jaren 1960 en 1970; Berghaus, Fashion House en Modrôme. Samen met publiek toegankelijke buitenruimten en buurtvoorzieningen wordt het bestaande oppervlak boven het maaiveld verdrievoudigd tot circa 90.000 m². 

KCAP is ook verantwoordelijk voor het integraal landschapsontwerp en het architectuurontwerp van het OKU House boven en naast het Fashion House; in een latere fase ook voor de renovatie van dit gebouw. Binnen het stedenbouwkundig plan van KCAP zijn MVSA Architects betrokken bij de renovatie en uitbreiding van Berghaus.

Bostuin

OKU House, dat ruimte biedt voor 324 huurwoningen, bestaat uit twee volumes waarvan één over het Fashion House wordt geplaatst en het andere op W-kolommen tussen het Fashion House en Berghaus lijkt te zweven. Eronder ontstaat een weelderig groene bostuin, die onderdeel is van een reeks van drie verblijfsplekken boven de half verdiepte parkeergarages. Deze bieden verschillende verblijfskwaliteiten: van de beschutte groene tuin gedeeltelijk onder het OKU House, tot levendig stedelijk plein tussen de plinten van Fashion House, OKU House en Berghaus en een uitnodigend en groen waterfront met getrapte terrassen aan de waterkant.

Sierlijk metselwerk

Een aaneengesloten tapijt van verharding zorgt voor een herkenbaar stedelijk gebied en verbindt alle functies op de begane grond van de gebouwen. De keuze voor sierlijk metselwerk is een eerbetoon aan de Amsterdamse traditie en aan de historie van de mode-industrie van het stadsdeel. Het verhoogde maaiveld wordt verbonden met de omgeving middels hellingbanen, trappartijen en een nieuwe brug. Het project is “rainproof”; regenwater wordt lokaal opgevangen en vastgehouden in speciaal ontworpen infiltratiestroken en ondergrondse waterbuffers. Bestaande en meer dan 60 nieuwe volwassen bomen en 2.000 m2 aan beplanting zorgen voor meer biodiversiteit en een verbeterd microklimaat.

Gevelontwerp OKU House

Het gevelontwerp van OKU House versterkt het idee van een gebouw dat met zijn voeten op de grond staat en met zijn hoofd in de wolken. Het beeld wordt ondersteund door een patroon met gevelpanelen in warm, bronskleurig ogend aluminium dat zich gradueel naar boven toe opent. De transparante plint biedt gemakkelijke toegang tot het gemengde programma dat daar gehuisvest is. Balkons over de hele breedte bieden uitzicht over de wijk. De appartementen aan de noordzijde zijn voorzien van geluidsisolerende ventilatie voor akoestisch comfort. Met de ondergrondse parkeerplaatsen en een fietsenstalling op de begane grond wordt het programma gecompleteerd en is het OKU House een belangrijk onderdeel van een ontwikkeling die zich nu al onderscheidt als een essentiële upgrade voor Amsterdam West: een verdichtingsplan met respect voor het verleden en als verbindend schakel tussen de buurten dat nieuwe woningen en kwalitatieve buitenruimtes aan het Fashion District toevoegt.

Opdrachtgever Boelens de Gruyter
Architect, stedenbouwkundige en landschapsarchitect KCAP
Programma 324 appartementen, waarvan 112 sociale huurwoningen en 212 middenhuur en vrijesector huurwoningen, ondergronds parkeren en fietsenstalling; stedenbouwkundig plan en landschapsontwerp Koningin Wilhelminaplein Noord
Beeld KCAP

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.