KCAP ontwerpt Kavel 5 naast station Gouda

Nieuws

KCAP ontwerpt Kavel 5 naast station Gouda

Door: Petra Starink | 28-04-2021

Naast het station van Gouda komt het gebouwencomplex Kavel 5, een ontwerp van KCAP in opdracht voor ABC Vastgoed. Het project omvat een hotel, appartementen en openbare ruimtes.

Transformatie station Gouda

Kavel 5 heeft strategische ligging naast het Huis van de Stad, Cinema Gouda en tegenover het entree van het station. De ontwikkeling van Kavel 5 vormt het sluitstuk van de grotere herontwikkeling van het noorden van het station. In deze stedenbouwkundige context zoekt de nieuwbouw aansluiting met de beeldbepalende prominente gebouwen maar presenteert zich met een eigen karakteristieke uitstraling. Met een zorgvuldig gekozen en veelzijdig programma bestaande uit hotel, appartementen en voorzieningen in de onderste lagen is het door KCAP ontworpen nieuwe multifunctionele gebouw een belangrijke toevoeging om de levendigheid en veiligheid van het stationsgebied van Gouda te verbeteren.

Dubbelhoge transparante plint

Het volume van het gebouw reageert op de stedenbouwkundige context van de omgeving. Op voetgangersniveau biedt een dubbelhoge transparante plint ruimte voor een publiek en levendig programma dat direct zichtbaar is. De verkleinde footprint van de plint houdt de openbare ruimte maximaal open en doorlaatbaar. Daarboven voorziet het ontwerp in een lager gebouwdeel met hotelfuncties en een dakterras met zicht richting het station. Aan de noordelijke ontstaat een hoogteaccent. Hier bevinden zich de appartementen.

Hotel en appartementen

Door veelzijdige functies voor de verschillende doelgroepen te bieden, worden aspecten als inclusiviteit, veiligheid en levendigheid vergroot. Het programma omvat een dubbelhoge transparante, alzijdige koffiebar in de plint als het hart van het plein en de woonkamer van het gebouw. Boven een transparante verdieping met publiek toegankelijke voorzieningen omvat het gebouw meer dan 100 hotelkamers en appartementen van verschillende afmetingen.

Inrichting openbare ruimte

In de integrale benadering van het ontwerp door KCAP is veel aandacht besteed aan de inrichting van de openbare ruimte. Beplanting en verhardingsaccenten op het plein volgen en ordenen de loop- en fietsstromen. Het ontwerp van de openbare ruimte is afgestemd op het voorplein van het Huis van de Stad en de ruimte naast het Cinema Gouda. Naar verwachting wordt de omgevingsvergunning eind 2021 ingediend.

Beeld: KCAP

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.