Kraaijvanger en SAR architecten ontwerpen Stadskantoor Gent

Nieuws

Kraaijvanger en SAR architecten ontwerpen Stadskantoor Gent

Door: Redactie ArchitectuurNL | 19-09-2018

Het nieuwe duurzame Stadskantoor in Gent (B) is een ontwerp van Kraaijvanger Architects in samenwerking met SAR architecten. Het ontwerp werd geselecteerd vanwege de uitgesproken heldere en doordachte stedenbouwkundige en architecturale keuzes en de sterke visie op duurzaamheid, mobiliteit en het nieuwe werken. In het ontwerp komen de stadsbibliotheek en administratief centrum bij elkaar in één gebouw.

Duurzaam Stadskantoor Gent

In 2016 kreeg de tijdelijke vereniging TV Kraaijvanger architects en SAR architecten uit Gent de studieopdracht gegund. Vervolgens maakten zij het masterplan voor de duurzame renovatie en de ontsluiting van de site. Met de ambitie BREEAM Very Good voor het Stadskantoor, wil Stad Gent een toonbeeld van duurzaamheid zijn. Het definitieve ontwerp is bijna gereed. Het voorziet in meer groen en een verbeterd fietsnetwerk voor de omgeving van Site Zuid. Het plan is om eind 2021 het gehele nieuwe Stadskantoor in gebruik te nemen.

Ontvangstpaviljoen

Omdat veel diensten nu verspreid over de stad liggen wilde de Stad Gent deze centraliseren in één administratief centrum onder de nieuwe naam Stadskantoor Gent. De oude bibliotheek en het huidig administratief centrum (AC Zuid) aan het Woodrow Wilsonplein vormen straks samen één ruim en transparant gebouw waar alle dienstverlening en loketten onder één dak samenkomen: het Stadskantoor. Het nieuwe complex is logisch ingedeeld, helder, kindvriendelijk en optimaal toegankelijk voor alle gebruikers. Onder een nieuw ontvangstpaviljoen komt een fietsenstalling voor 1100 fietsen.

De Stad Gent publiceerde tevens de openbare aanbesteding voor de bouw op Site Zuid. De bouwwerkzaamheden starten in maart 2019.

Beeld: Kraaijvanger Architects

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.