Massief houten trap door Rietveld en Studio RAP

Nieuws

Massief houten trap door Rietveld en Studio RAP

Door: Jacqueline Knudsen | 06-06-2017

Een massieve houten trap in het atrium van het stadhuis van Den Haag is een resultaat van digitaal ontwerp en digitale fabricage. Vanaf het midden van het atrium loopt de trap als een spiraal naar boven naar de raadzaal. De 20 jaar oude raadzaal is gerenoveerd, en deze nieuwe vluchttrap vormt een sierlijk onderdeel van de renovatie.
De stalen leuning en de houten onderdelen van de spiltrap zijn separaat gefabriceerd en ter plekke geassembleerd. Het paste perfect, dankzij de nauwe samenwerking van Rietveld Architects, Studio RAP, Doornekamp Woodspecials, IMd Raadgevende Ingenieurs, Metsä Wood en montagebedrijf René Dalmeijer.

Technisch hoogstandje

De 20 jaar oude Raadzaal van het Stadhuis van Den Haag is volledig vernieuwd en gemoderniseerd. Het pronkstuk van deze verbouwing is een uit gelamineerd fineerhout opgebouwde zwevende trap. De spiraalvormige trap is het resultaat van digitaal modelleren en fabriceren met de modernste technologieën. Ook bijzonder is dat er in de zéér korte tijd van 2 maanden door het ontwerpteam, na intensief sparren, ontwerpen en monteren, een uniek technisch hoogstandje is gerealiseerd.
Op basis van de kennis en ervaring van een eerder gemaakte houten spiltrap in New York door Rietveld Architects, is er door de ingenieurs van IMd Raadgevende Ingenieurs een constructief ontwerp gemaakt. De uitdaging lag hem in de combinatie van de verschillende krachtswerkingen, de variabele doorsnede van de trap en de uitvoerbaarheid van het ontwerp.

Optimale dwardoorsnedes

De optimale dwarsdoorsnedes van de trap zijn onderzocht aan de hand van verschillende FEM-modellen. Hierin was met name de combinatie tussen de wringmomenten, de dwarskrachten en de gelaagdheid van de te lijmen plaatdelen een belangrijk aandachtspunt. Kerto-LVL van Metsä Wood bleek door z’n slankheid, hoge sterkte en grote plaatafmetingen het ideale product; voor elke betrokken partij.

3D printing als inspiratiebron

Rijk Rietveld over het ontwerp: “De wens om de trap zwevend te maken, zonder kolommen ter ondersteuning, heeft geleid tot een uitzonderlijke innovatie en bijzondere constructie. Door het gebruiken van CNC-machine gesneden Kerto-LVL is het gewichtloze effect van deze trap verwezenlijkt. Onze ervaring met het 3D printen van dergelijke complexe projecten dient dan ook als directe inspiratie voor het ontwerp van deze ‘gelaagde’ trap.
De vormentaal van de trap staat in contrast tot de complexiteit van haar constructie, die als een elegante organische en haast moeiteloos ogend gebaar de twee verdiepingen met elkaar verbindt. Het realiseren van dit effect vereist een uitzonderlijke expertise en nauwe samenwerkingsverbanden wat in dit geval heeft geleid tot een resultaat waar wij, als team, trots op kunnen zijn.”

Engineering, productie en montage

Studio RAP/ Doornekamp Woodspecials zorgde voor de detailengineering en productie. Van alle partijen werd het uiterste verlangt om voor de Gemeente Den Haag een mooi houten Icoon te leveren.
Voor de trap is het ultrasterke materiaal Kerto-Q LVL met een dikte van 36 mm ingezet. Dit LVL is vele malen sterker als traditioneel balkhout en plaatmateriaal en heeft een industriële warme feel en look. De basisplaten van 2,4 x 3m zijn in Finland geproduceerd en verder bewerkt door Studio RAP/ Doornekamp Wood Specials.
Bij het technisch ontwerp was ook direct montagebedrijf René Dalmeijer betrokken. Dalmeijer onderstreept dat de enorme maatvastheid van de numeriek gezaagde elementen, gedegen voorbereiding en samenwerking in de ontwerpfase ervoor zorgde dat hij zeer snel en efficiënt de plaatsing kon uitvoeren.

Opdrachtgever : Gemeente Den Haag
Architect : Rietveld Architects, NY i.s.m. Richard Meier
Project Architect: Piet Meijs
3D Specialist: Martin Eisler
Ingenieurs : IMd Raadgevende Ingenieurs en Studio RAP/ Doornekamp Woodspecials
Montage : René Dalmeijer
Toegepaste houtproducten : Kerto-Q LVL Metsä Wood
Stalen leuning: Wauben
Opgeleverd: december 2016
Foto’s: Arnaud Roelofsz

In dit filmpje van de gemeente Den Haag over de renovatie van de raadzaal zitten ook beelden van de montage van de trap:

Tekst Jacqueline Knudsen (23-2-2017), aanvulling 6-6-2017

Gerelateerd

Tags: , , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.