Melkfabriek wint Hilversumse Architectuurprijs

Actualiteiten, Nieuws

Melkfabriek wint Hilversumse Architectuurprijs

Door: Petra Starink | 20-04-2015

De transformatie van de voormalige Campina melkfabriek in Hilversum is zowel door de vakjury als het publiek gekozen als winnaar van de Hilversumse architectuurprijs. De verbouwing van de melkfabriek in Hilversum is een compliment voor de opdrachtgever Dudok Wonen, aannemer Slokker en het Inbo team. Er waren 9 projecten ingediend.

De Melkfabriek aan de Larenseweg is tussen 1954 en 1956 in opdracht van de Verenigde Gooise Melkbedrijven gebouwd naar ontwerp van het architectentrio Breebaart, Martens & Kramer. Tot eind 2005 was het gebouw in gebruik als fabriek voor zuivelproducten. In nauwe samenwerking met opdrachtgever Dudok Wonen en gebruikers is de Melkfabriek aan de Larenseweg getransformeerd tot een duurzame woon-, werk- en leeromgeving voor alle leeftijden.

Met een bijzondere mix aan gebruikers blijft het karakteristieke fabrieksgebouw ook voor de toekomst een vitaal onderdeel van de stad. De overdekte melkstraat, waar destijds de melk nog met melkbussen werd afgeleverd, is in ere hersteld en vormt nu de ruggengraat van het complex, met daaraan de entrees van de kantoren, woningen en school.

In het hart van het complex, toegankelijk vanuit de melkstraat, ligt de grote fabriekshal onder lange betonnen schaaldaken met noklichten. Deze open ruimte is vergroot naar het souterrain en getransformeerd tot centraal ontmoetingsplein, met daar omheen de toegangen naar de woningen en werkplekken. Opdrachtgever Dudok Wonen heeft hier haar eigen kantoor en heeft ervoor gekozen het atrium publiek toegankelijk te maken. Zo blijft dit gebouw met zijn jaren vijftig architectuur als cultureel erfgoed voor Hilversum behouden.

De Hilversumse Architectuurprijzen worden tweejaarlijks ingediend.

Beeldmateriaal: Inbo

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.