Modulaire woningen in duurzame wijk Common Woods

Nieuws

Modulaire woningen in duurzame wijk Common Woods

Door: Petra Starink | 09-02-2021

Aan de rand van het landgoed Nimmerdor aan de Leusderweg in Amersfoort wordt de nieuwbouwwijk Common Woods ontwikkeld. Een project van 56 modulaire woningen volledig gebouwd uit hout. Het bureau Space&Matter is als architect bij het project betrokken.

Modulaire bouw van duurzaam hout

Common Woods, heeft de ambitie de duurzaamste wijk van Europa te worden. Met de modulaire bouw van duurzaam hout en de hoge eisen aan het circulariteitsniveau zet de ontwikkelaar een project neer dat hét voorbeeld van toekomstige bouw is.

Besparen op productiekosten

“We willen dat Common Woods makkelijk te kopiëren is, zodat heel Europa straks kan afkijken hoe je betaalbaar en duurzaam modulair bouwt. Het voordeel van modulair bouwen is dat we besparen op productiekosten, waardoor dit type woning in de toekomst voor iedereen betaalbaar wordt” zegt Maurits van Hoogevest van Holistic Development. De ontwikkelaar investeert de bespaarde bouwkosten van Common Woods terug in hoogwaardig(e), Scandinavisch geïnspireerde interieurs en buitenruimte(s).

Community

Toekomstige bewoners van Common Woods bouwen met elkaar aan een bijzondere gemeenschap. Dat begint al voor de bouw, via het online community platform, waarop de dialoog tussen de toekomstige bewoners wordt gefaciliteerd.

Energiezuinig

Energie wordt opgewekt via zonnepanelen. Energie die de bewoners niet gebruiken, slaan ze op in batterijen voor later gebruik. Bewoners krijgen een eigen cryptomunt exclusief voor de wijk, waarmee ze toegang krijgen tot de elektrische deelauto’s en -bakfietsen. Die munten kunnen verdiend worden door bijvoorbeeld in de gedeelde kas te werken. De tomaten in die kas worden gevoed via de groenste manier om groenten te verbouwen: uitwerpselen van vissen uit de buurtvijver (aquaponics). Ook de waterbehandeling is zoveel mogelijk circulair. Regenwater wordt opgevangen en afvalwater wordt gezuiverd door een helofytenfilter.

Vogelhuizen in de gevels

Veel aandacht is er voor de natuur en het leefgemak van mens én dier. Vissen, vogels, insecten, vleermuizen en andere oorspronkelijke bewoners van het gebied krijgen daarom ook de kans een plekje te vinden in de nieuwe wijk. Common Woods investeert in bewoonbare gevels, bijenkorven en insectenhotels.

Common Woods

Common Woods bestaat uit 20 sociale huurwoningen, 3 midden huurappartementen en 33 luxe koophuizen. Meer informatie is te vinden op de website van commonwoods.nl.

Beeld: Space & Matter

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.