Modulaire woning wint ontwerpprijsvraag Woonidee Venray

Prijsvragen

Modulaire woning wint ontwerpprijsvraag Woonidee Venray

Door: Petra Starink | 08-12-2020

Venray Bloeit organiseerde samen met de gemeente Venray, de Woontafel en Rabobank Horst-Venray de prijsvraag Woonidee Venray waarin jonge en beginnende architecten werden uitgedaagd om een nieuw woningtype te ontwikkelen dat geschikt is voor een eenpersoonshuishouden, en dat betaalbaar en duurzaam is. Winnaar werd Rick Abelen met zijn ontwerp voor Huus 1, een duurzame modulaire woning gemaakt van hout. Rick ontving een cheque van 1000 euro.

Huus 1

In Huus 1 worden verschillende functionaliteiten als keuken, badkamer, techniek en opslag geïntegreerd en geclusterd in twee volumes. De rest van het woonoppervlak blijft volledig open en biedt het compacte bouwvolume van 180m3 een groot gevoel van ruimte. De vrij indeelbare plattegrond en bijzondere dakvorm maken het mogelijk om de woning op verschillende manieren in te delen. De entresol kan worden gebruikt als werkruimte of slaapruimte. De woning is ontworpen met veel flexibiliteit voor verschillende doelgroepen. Een voorbeeld hiervan is de relatief ruime badkamer die toegankelijk is voor mindervaliden.

Opgebouwd uit circulaire materialen

Huus 1 wordt opgebouwd uit standaard (circulaire) materialen die op eenvoudige wijze seriematig geproduceerd kunnen worden. De constructie wordt vervaardigd uit digitaal gefreesde CLT-panelen (Cross Laminated Timber) en de gevel bekleed met thermisch verduurzaamde planken. Deuren en ramen worden uitgevoerd met geïsoleerde kozijnen en triple glas. De woning is demontabel waardoor elementen kunnen worden verplaatst of hergebruikt. Door het toepassen van een warmtepomp met warmteterugwinning uit ventilatie en hoogwaardige vlasisolatie ontstaat een zeer duurzaam huis met een laag energieverbruik en gezond binnenklimaat. Bovendien wordt energie duurzaam opgewerkt door middel van zonnepanelen en voorziet een regenwatertank in een grijswatercircuit.

Prefabricage

De modulaire woning wordt grotendeels geprefabriceerd en in vier elementen op locatie geplaatst en afgebouwd. De afmetingen van deze elementen zijn afgestemd op vervoer met een dieplader. Huus 1 is zowel individueel als geschakeld in te passen binnen de omgeving. De flexibele plattegrond maakt het mogelijk gevelopeningen verschillend te positioneren en woningen vrij georiënteerd in een straatje of hof te clusteren. Het clusteren van woningen geeft aanleidingen voor sociale duurzaamheid en collectiviteit bij bewoners. Huus 1 is een innovatief ontwerp voor een gezonde toekomstgerichte woning. Er wordt gekeken of het winnende ontwerp ook daadwerkelijk gerealiseerd kan worden.

De prijsvraag Woonidee Venray vond dit jaar voor het eerst plaats. 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.