Zwart gebrand hout geeft gevel grafische lijnen

Interieur

Zwart gebrand hout geeft gevel grafische lijnen

Door: Petra Starink | 09-02-2021

Studio RIANKNOP, een in Amsterdam gevestigde studio voor interieurarchitectuur, ontwerpt uitgesproken interieurs. Sterk conceptuele ontwerpen die een verhaal vertellen waarin opdrachtgever, omgeving en architect samenkomen. Voor een nieuwbouwwoning aan de Buiksloterweg in Amsterdam ontwierp de studio het interieur en dachten zij mee over de gevel. Door deze aanpak sluit interieur naadloos aan op exterieur.

Gevel bekleed met zwart gebrand hout

Het ontwerp van de woning is van architectenbureau lab03. Geheel in waterlandstijl is de gevel bekleed met hout. Er is gebruik gemaakt van zwart gebrand hout, waarmee het grafisch lijnenspel van de gevel benadrukt wordt. Waar de voorgevel van het huis voornamelijk gesloten is en de lattenstructuur slechts op sommige plaatsen licht doorlaat, is de achterzijde zoveel mogelijk open gemaakt. De kleine tuin is een verlengstuk van de woonkamer, door middel van een harmonica pui met haakse hoek kan de gehele benedenverdieping worden geopend. De woning is een hedendaagse variant geworden van een traditionele bouwstijl.

Verbindingen van verschillende verblijfsruimtes

Binnen in de woning is gezocht naar verbindingen van de verschillende verblijfsruimtes. De begane grond, met keuken, haard en werkkamer heeft een connectie met de 1e verdieping door middel van een grote vide en een in het oog springende trap. Op deze verdieping is een extra woonkamer met DJbooth, bibliotheek en een filmhoek. Op deze verdieping is ook de ouderslaapkamer met badkamer. Verbindingen zijn gecreëerd door middel van een open keukenkast die door de verdiepingsvloer steekt en uitmondt in een boekenkast. Het plafond van verdieping 1 is bekleed met originele brooklyn tins en is vanuit vele hoeken zichtbaar, waaronder de tuin en de zithoek op de begane grond.

Bijzondere woonkeuken

Op de begane grond is veel aandacht besteed aan de bijzondere woonkeuken. Deze keuken springt niet alleen in het oog door de bijzondere afwerking, het is daarbij ook het ondersteunend element voor trap en open kast, die de 2 verdiepingen laat samenkomen. De vloer van de begane grond is van gevlinderd beton, op kleur. Deze vloer loopt door in de tuin waardoor de tuin nog meer onderdeel is van de woonkeuken. De gashaard is gecentreerd in de ruimte en is afgewerkt met betonstuc. De stoere vleug geeft de haard een mooi accent. De werkkamer kan bij de keuken betrokken worden, maar kan ook afgesloten worden door grote eikenhouten panelen. Dit zorgt waar nodig voor privacy en zodra dat kan geeft het in open stand verbinding.

Op de 2e verdieping zijn 3 kinderslaapkamers. Deze kamers zijn een wereld op zich, elke ruimte heeft een eigen specifiek maatwerk meubel gekregen. De 2e verdieping geeft ook toegang via een vaste trap tot het dakterras. Vanuit dat terras is het prachtige uitzicht over noord, het IJ en de wateren rondom zichtbaar.

Projectgegevens

Project: Buiksloterweg-Amsterdam Noord
Concept, ontwerp en realisatiebegeleiding studio RIANKNOP
Opdrachtgever: Prive
Aannemer: OAKbouw
Gevelbekleding: zwarthout- Houtskeletbouw
Samenwerkende partijen:
Architect : Lab03
Interieurbouw: Houtwerk
Stucwerk haard: Oudshoorn Leemwerk
Harmonicapui: Solarlux
Basisverlichting: Modular
Plafondbekleding: New York Ceiling & Co
Fotografie Mark Kuipers

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.