MVRDV-masterplan zwevende tuin boven Ettlinger Tor Karlsruhe

Nieuws

MVRDV-masterplan zwevende tuin boven Ettlinger Tor Karlsruhe

Door: Petra Starink | 17-08-2020

MVRDV behaalde samen met Max Dudler Architekten de gedeelde eerste plaats in de strijd om het masterplan voor het Ettlinger Tor-gebied van de stad Karlsruhe. In het voorstel van MVRDV wordt het gebied rondom Slot Kalsruhe vergroend en verbeterd. Het meest in het oog springende element in het masterplan is een schotelvormige zwevende tuin boven de Ettlinger-Tor-Platz. Deze tuin zal de nu nog gescheiden stadsdelen verbinden en de plek van de vroegere stadspoort markeren.

Twee delen van stad verenigd

Kalsruhe, gelegen tussen het Zwarte Woud, de Vogezen en het Pfälzerwald heeft een liberaal en cultureel imago. Het hart wordt gevormd door Slot Kalsruhe waar de stad omheen is gebouwd. De historische indeling heeft als nadeel dat Kalsruhe in twee delen uiteenvalt. In het masterplan van MVRDV worden deze twee delen verenigd.

Vier bouwlagen

In tegenstelling tot de absolutistische stadsplanning uit het verleden van Karlsruhe, is het masterplan van MVRDV het resultaat van intensieve publieke inspraakrondes. In elke fase van het proces zijn belanghebbenden meegenomen in de besluitvorming, waardoor het voorstel breed wordt gedragen. In de eerste stap zijn vier bouwlagen als uitgangspunt genomen, passend bij de bestaande stadsblokken in het noorden. Blokken zijn waar nodig ‘gesneden’ om extra ruimte te creëren. Door deze ingreep hoeven bestaande bomen niet te worden verplaatst, ontstaat er ruimte voor een plein en blijft het Badisches Staatstheater behouden. Dankzij de toevoeging van twee diagonale straten ontstaan er nieuwe verbindingen en kunnen binnen de blokken naar behoefte binnenplaatsen worden gecreëerd.

Zwevende tuin

Het meest in het oog springende element van het masterplan is de zwevende tuin boven de Ettlinger-Tor-Platz. De tuin in de vorm van een vliegende schotel herbergt een forum en een hotel. De gebogen onderkant van de bebouwing wordt afgewerkt met spiegelend glas, dat de stedelijke skyline weerspiegelt. De tuin zelf zal worden geordend als de plattegrond van Kalsruhe en de 32 radiale straten van de stad nabootsen. Qua vorm vormt de zwevende tuin een tegenwicht voor de bestaande via triumphalis. Vanuit de tuin hebben bezoekers net zo’n mooi uitzicht over de stad als vanuit het slot.

Bos op daken

De nieuwe blokken krijgen elk een eigen gevel, aanpasbaar naar de smaak van eigenaren en andere belanghebbenden, waardoor de wijk zijn eigen flair krijgt. Op de daken zal een bos worden gecreëerd dat via trappen en bruggen toegankelijk zal worden gemaakt voor publiek. Zo ontstaat een nieuw stadspark dat zal bijdragen aan vermindering van de hittestress in de stad.

Masterplan

Het masterplan voorziet in verschillende scenario’s voor het Landratsamt, het districtsgebouw dat zich nu nog in een gedateerde toren bevindt aan de westkant van het masterplanterrein: van verhuizing naar en laagbouwblok en modernisering van de toren tot sloop. Het Landratsamt zou ook kunnen verhuizen naar een nieuw zwevend gebouw boven de Ettlinger-Tor-Platz – ter vervanging van de tuin – waarna de hoogbouw van het Badenwerk kan worden gemoderniseerd of vervangen. In het masterplan zijn verschillende locaties aangewezen die geschikt zijn voor hoogbouw. De mix aan functies en type gebouwen zal bijdragen aan een levendigere binnenstad.

Fotografie: MVRDV

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.