MVRDV ontwerpt zeven woongebouwen De Oosterlingen

Nieuws

MVRDV ontwerpt zeven woongebouwen De Oosterlingen

Door: Petra Starink | 15-06-2021

De Oosterlingen is een blok van zeven duurzame woongebouwen met 144 woningen ontworpen door MVRDV voor projectontwikkelaar Being. De opdracht was om een nieuwe, markante entree voor het Oostenburg-eiland te ontwerpen. In het ontwerp vormen De Oosterlingen een duidelijke familie, maar ieder gebouw heeft een eigen uitstraling met wisselende hoogtes, dakvormen en gevels van hout, glas, gerecyclede baksteen en biobased composiet.

Zeven gebouwen rondom een collectieve ruimte

Amsterdam-Oostenburg kent een rijke nautische en industriële geschiedenis; Sinds 2017 ondergaat Oostenburg een transformatie tot levendige stadswijk. De Oosterlingen’ komt op de kop van het eiland, naast het Buurtplein. Vastgoedontwikkelaar Being en de Amsterdamse woningcorporatie Stadgenoot wilden een humaan, groen en gezichtsbepalende verzameling van gebouwen die samen een markante entree voor de wijk zouden vormen. MVRDV ontwierp zeven aan elkaar grenzende gebouwen rondom een collectieve ruimte en collectief dak. Een familie waarvan elk gebouw een eigen identiteit heeft, geschikt voor verschillende manieren van samenleven.

Elk gebouw heeft eigen groene uitstraling

Elk gebouw heeft zijn eigen groene uitstraling en naam – de kas, het vogelhuis, de rots, het huis, de imker, de tuin, de klont – en een gevel die bijdraagt aan vergroening van de stad. Naast ‘onzichtbare’ technische oplossingen om zeer lage uitstoot te genereren zijn er ook praktische ingrepen om tot een holistische duurzame visie te komen.

Klap en vouwluiken

In navolging van de historische pakhuizen opent een aantal gevels zich door middel van klap- en vouwluiken, balkons en luifels. Het klappen, schuiven en scharnieren zorgt voor een levendig pallet van gevels. Naast een zonwerende en thermische kwaliteit bieden de luiken, luifels en schuifpuien privacy voor bewoners, zij kunnen de gevel naar wens open en dicht zetten. Het complex verloopt getrapt; terrassen vormen de overgang van het laagste laagbouwpand naar de hoogbouw. De daken van de lagere panden krijgen daktuinen, een appelboomgaard, urban farming of een dakbos.

144 huur en koopwoningen

In De Oosterlingen komen 144 huur- en koopwoningen, in de plinten van de gebouwen is 1.000 m2 gereserveerd voor verschillende voorzieningen zoals horeca, een winkel met gezonde voeding en een kleine bioscoop voor 12 mensen. De bouw van De Oosterlingen start naar verwachting eind 2022.

Beeld: MVRDV

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.