Normcommissie circulaire economie

Actualiteiten, Kennis, Nieuws, Wet- en regelgeving

Normcommissie circulaire economie

Door: Redactie ArchitectuurNL | 12-05-2023

De NEN normcommissie zoekt organisaties die kennis van en belang hebben bij maatgevende normen die zich richten op de circulaire economie. In totaal werken er momenteel 96 landen samen aan de ontwikkeling van vijf normen voor de circulaire economie. NEN is hierbij de trekker van één van de vijf internationale werkgroepen die zich richt op het meten van circulariteit. Tevens organiseert NEN binnenkort een informatiebijeenkomst in Delft waarover later meer informatie volgt.

Op dit moment nemen onder andere het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Rijkswaterstaat, ABN AMRO Bank, Philips en Ahrend deel aan de Nederlandse normcommissie circulaire economie. Organisaties zoals de World Business Council for Sustainable Development en de Ellen MacArthur Foundation zijn als liaison-partner internationaal nauw betrokken.

NEN consultant Nan van Oldenbeek geeft aan: “De bijdrage van Nederland aan deze nieuwe circulaire normen is enorm belangrijk. Gezien de klimaatcrisis en het grondstoffentekort hebben we een maatschappelijke en morele plicht om bij te dragen aan circulaire oplossingen.

Hans Kröder (voorzitter van de werkgroep voor het meten van circulariteit) vult aan: “Het proces van meedenken en mee-ontwikkelen biedt private en publieke organisaties praktische inzichten voor hun beleid en implementatie van circulariteit”.

Welke normen worden ontwikkeld?

Van de vijf in ontwikkeling zijnde normen, vormen de volgende drie een basispakket: 

In aanvulling op dit basispakket worden de volgende twee normen ontwikkeld:

  • ISO 59014, een milieumanagement- en circulaire-economienorm: met onder andere principes en eisen om het terugwinnen van grondstoffen (‘secondary materials’) zo duurzaam mogelijk te doen.
  • ISO 59040, een circulaire-economienorm: voor standaardisering van de uitwisseling van circulaire data van producten en diensten (Product Circularity Data Sheet).

De drie normen van het basispakket worden in februari 2024 gepubliceerd en de twee andere normen volgen eind van dat jaar.

Behoefte aan praktische handvatten

NEN-voorzitter normcommissie Dick Hortensius geeft aan “Nationaal, Europees en wereldwijd is er grote behoefte aan handvatten, randvoorwaarden en kaders om de transitie naar een circulaire economie concreet te maken. Daarbij gaat het om praktische normen die zijn afgestemd met een zo breed mogelijk scala aan verschillende stakeholders.”

Het is daarom goed om te zien dat er momenteel al een groot aantal landen, internationale organisaties en technische commissies van ISO participeren. Zie: ISO/TC 323 Circular economy.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.