Studio Roosegaarde heeft Urban Sun gelanceerd, een installatie met UV-licht dat virussen doodt. De Urban Sun moet openbare ruimtes veiliger maken zodat het weer mogelijk wordt om elkaar te ontmoeten. Ruimtes met de installatie kunnen volgens ontwerper Daan Roosegaarde voor 99,9 procent virusvrij worden.
Onderzoek naar kracht van licht
Ontwerper Daan Roosegaarde en zijn team hebben onderzocht hoe de kracht van licht ons welzijn kan verbeteren. Onderzoek heeft aangetoond dat far-UVC licht met een golflengte van 222 nanometer het coronavirus veilig kan reduceren, in tegenstelling tot traditioneel 254 nm UV-licht dat wel schadelijk is voor mensen. Urban Sun schijnt een cirkel van dit far-UVC licht om hiermee een plein schoner te maken van het coronavirus, in combinatie met huidige overheidsregels.

Urban Sun werd officieel gelanceerd in Rotterdam in de film première op StudioRoosegaarde.net. Met uitzicht op de Erasmusbrug onthulde Roosegaarde het symbool voor een hoopvolle toekomst.
Verbinding design en wetenschap
Studio Roosegaarde is al meerdere jaren bezig met het onderzoeken van de kracht van licht. Urban Sun is een project wat al voor de pandemie is gestart met eigen tijd en geld. Urban Sun verbindt design aan wetenschap en wil nieuwe samenwerkingen met overheden en partners aan gaan om de verdere toepassingen te versnellen. Urban Sun kan in iedere openbare ruimte worden tentoongesteld als een platform om elkaar op een meer menselijke manier te ontmoeten en te verbinden. Concrete voorstellen kunnen gemaild worden naar [email protected]

Wetenschap achter Urban Sun
Urban Sun is ontworpen door Roosegaarde’s team samen met externe experts en wetenschappers uit Nederland, de Verenigde Staten van Amerika, Japan en Italië. Zij hebben de handen ineengeslagen om aan dit project mee te werken. De Urban Sun’s far-UVC lichtbron is gemeten en gekalibreerd door het Nationaal Metrologisch Instituut van Nederland VSL. Urban Sun voldoet aan de International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection (ICNIRP) veiligheidsnormen.
Beeld: Studio Roosegaarde
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.