SVP en CROSS wint tender Internationale School Utrecht

Nieuws

SVP en CROSS wint tender Internationale School Utrecht

Door: Petra Starink | 03-07-2019

De visie van SVP en CROSS heeft de tender gewonnen voor de Internationale School in Utrecht. Samen met DWA, Pieters Bouwtechniek en Copijn landschapsarchitecten is een visie neergelegd voor een school voor kinderen van 4 tot 18 jaar van de gecombineerde basis- en voortgezet onderwijsschool. De school maakt onderdeel uit van de ontwikkelingen op de campus van de universiteit Utrecht. Samen met de Internationale School Utrecht, de Universiteit Utrecht en de gemeente start nu de uitwerking van de visie tot een ontwerp. De nu lopende consultatieronde voor geïnteresseerden uit de omgeving, over de ruimtelijke kaders (de bouwenvelop), is hiervoor een belangrijke bouwsteen.

ISUtrecht duurzaam gebouw

Een schoolgebouw is voor kinderen een belangrijke plek in hun persoonlijke ontwikkeling. ISUtrecht is daarop geen uitzondering. Wat de school bijzonder maakt, is dat er zoveel verschillende culturen vertegenwoordigd zijn. Ruimte voor eigenheid en veiligheid zijn daarbij belangrijk, maar ook juist het zoeken naar verbinding tussen al die verschillende culturen. Het voorstel is een duurzaam gebouw. De hoogste ambities zijn gesteld op het gebied van Frisse Scholen, GPR, energieneutraliteit, BREEAM en circulariteit. 

Uitnodigende entree

Een uitnodigende entree is essentieel voor een school. Het beoordelingsteam zegt hierover: “De ingang met trap en spiegelplafond ligt op een logische plek, de verkeersstromen zijn slim gescheiden, positief is de splitsing van de entree. Het voelt organisch, open en verwelkomend. Mooie combinatie van klaslokalen en “common areas” en alles in een fraaie verbinding met de buitenruimte en het landschap.”

Route is ontdekkingstocht door gebouw

Voor de jongste kinderen is de entree direct op de begane grond. Vanuit de centrale ruimte bereiken de zogenoemde ‘early years’ en de ‘elementary grades’ hun eigen plek in het gebouw. De leerlingen van het ‘Secondary Programme’ komen op de eerste laag het gebouw binnen, via het centrale hart van het gebouw waar zich ook het auditorium en de studio’s en de bibliotheek bevinden. Langs een natuurwand kom je binnen op het centraal plein. De route is een echte ontdekkingstocht door het gebouw. 
In onze visie is het gebouw op een logische manier ingedeeld: de jongste kinderen beneden en de oudere boven. In het hart van het gebouw is ruimte voor ontmoeting: hier is sport, muziek of drama de samenbindende factor. Het voorstel is dan ook georganiseerd rond het auditorium waarbij de muziek studio’s direct bij binnenkomst zichtbaar zijn.

Tuinen en pleinen

Niets is fijner voor kinderen dan een gezonde, groene buitenruimte. In ons voorstel krijgt de ISUtrecht een buitenruimte die uitdaagt tot sport en spel, die de fantasie prikkelt en waar je vies mag worden! Wij stellen verschillende sferen voor: Urban voor de kinderen, met sport als verbinding. Dit wordt uitgewerkt in verschillende tuinen en pleinen met dezelfde vloeiende lijnen als het gebouw, begrensd door hagen, randen en hoogteverschillen. Gebouw en buitenruimte zijn vanuit dezelfde gedachte verder uitgewerkt: de glooiende lijnen van het gebouw komen terug in de buitenruimte. Van binnen naar buiten worden de ruimtes steeds groter, je voelt het landschap dichterbij komen.

Tenderdata
Functioneel en architectonisch ontwerp SVP architectuur en stedenbouw en CROSS Architecture
Landschapsontwerp Copijn landschapsarchitecten
Bouwfysisch en installatietechnische visie DWA
Constructieve visie Pieters Bouwtechniek
Opdrachtgever Gemeente Utrecht
Gebouwgebruiker Internationale School Utrecht
Jaar 2019

Beeld: SVP Architectuur en Stedenbouw

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.