SVP ontwerpt groen landschappelijk centrum Groote Wielen

Nieuws

SVP ontwerpt groen landschappelijk centrum Groote Wielen

Door: Petra Starink | 11-12-2018

SVP Architectuur en OKRA landschapsarchitecten hebben een voorlopig stedenbouwkundig plan opgesteld voor het nieuwe winkel (centrum) in de wijk de Groote Wielen in Den Bosch. Uitgangspunt is een toekomstbestendig centrum te ontwikkelen met veel water en groen als basis en met woon-, zorg-en winkelfuncties. Opdrachtgever is gemeente Den Bosch. Ontwikkelaars Heijmans, AM, en Rialto zijn bij het proces betrokken.

Duurzaam, groen en toekomstbestendig

Het centrum wordt op een duurzame, groene en toekomstbestendige manier ontwikkeld waarbij veel verder gekeken wordt dan alleen energetische duurzaamheid. De interactie van de functies met het landschap en de beleving van het groen voor zowel bewoners als bezoekers zijn een kwaliteit van het centrum. Sport, spel, ontmoeten en bewegen worden gestimuleerd. Door bijvoorbeeld het brede en actieve pad met sporttoestellen in het park dat onderdeel is van het hardlooprondje Groote Wielenplas.

Klimaatbestendig ingericht

De openbare ruimte wordt klimaatbestendig ingericht en alle elementen van de beroemde watermachine van De Groote Wielen komen terug in het centrumplan. De watermachine zorgt ervoor dat het water in De Groote Wielen voortdurend in beweging is en zichzelf zuivert. Bijvoorbeeld door bovengrondse afwateringspatronen, infiltratievelden, sloten, waterplein en optimaal gebruik van de Groote Wielenplas.

Nieuwe woonbuurten

Onderdeel van het centrum zijn twee nieuwe woonbuurten. De compacte woonbuurt ‘de Vesting’ ontleent haar identiteit aan de historie van de Zuidwaterline en de Bossche Vesting. Een eeuwenoud landschap met verdedigingslinies, forten en bastions. Deze kenmerken komen ook terug in een aantal bijzondere wooncomplexen die als forten in het park aan de Groote Wielenplas liggen. De andere buurt, het ruim en groen opgezette Tuinenrijk, is de eerste nieuwe woonbuurt waar de toekomstige bewoners in samenspraak met elkaar, ontwerpers en ontwikkelaars de collectieve binnentuinen van de bouwblokken inrichten.
In 2021 wordt gestart met de bouw van het centrum nadat het bestemmingsplan is vastgesteld.

Projectgegevens
Ontwerp: SVP Architectuur en Stedenbouw, OKRA landschapsarchitecten
Opdrachtgever: Gemeente Den Bosch
Start ontwerp: Maart 2018
Start bouw: 2021

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.