Woonboot van het jaar 2017

Nieuws

Woonboot van het jaar 2017

Door: Redactie ArchitectuurNL | 22-05-2018

Uit 3 geselecteerde woonboten heeft de jury van waterwoonplatform VLOT het varend woonschip Johanna uit IJburg gekozen tot Woonboot van het Jaar 2017. De publieksprijs ging naar woonark de Barn. De winnaars werden 18 mei bekendgemaakt.

Varend woonschip Johanna

Door alle scheepse conventies overboord te gooien en van het voormalig vrachtschip een huis te maken waar alle woonniveaus met elkaar in verbinding staan, hebben de nautische aspecten alle aandacht gekregen die ze verdienen in het varend woonschip Johanna in IJburg, ontworpen door ANA Architecten en Werf Moed en Van Gulpen. De stalen huid en vele ramen zijn degelijk geïsoleerd, de warmtepomp en het energieverbruik worden op de smartphone gemonitord. Het meest verrassend is het interieur dat bijzondere ruimtes, spannende doorkijkjes en veel licht oplevert.

Duurzame oplossingen en hergebruik materiaal

Bij de realisatie van het ontwerp heeft de familie veel materiaal hergebruikt. Zo is de laadvloer verwerkt in de trap naar het terras en in de terrasvloer, en is de autokraan nu een botenlift. Ook op andere vlakken hebben ze voor duurzame oplossingen gekozen: gedegen isolatie, lagetemperatuurconvectoren, een warmtepomp, buffetvaten, LED-verlichting, geen gas en in de toekomst zonnepanelen.

Woonschip Johanna, IJburg
Type: Kempenaar
Gebouwd: 1957
Gerenoveerd: 2017 (door Moed en Van Gulpen uit Harlingen)
Ontwerp: ANA Architecten
Bruto vloeroppervlak: 180 m2

Publieksprijs woonark de Barn

Een woonark in de Boerenvecht die De Barn heet, Engels voor boerenschuur, mag geen verrassing zijn. De ark zelf, afgewerkt met duurzaam frakéhout en zowel gasvrij als energiepositief door een warmtepomp en zonnepanelen, past minstens zo goed bij de omgeving. De bewoners wilden een modern ontwerp dat moeiteloos zou opgaan in het landschap. Daarom realiseerde architect Bob Ronday op de bovenverdieping een tribune die door een grote harmonicaschuifwand de verbinding met de tuin en het water vormt. Ook in de woonkeuken zorgt een schuifwand voor verbondenheid, en de keukenramen zijn zó geplaatst dat de oer-Hollandse molen even verderop altijd zichtbaar is. Zo zijn binnen en buiten in deze ark naadloos met elkaar verbonden. Tuinarchitect Jeroen Hamers heeft een natuurlijk oeverconcept bedacht met lage beschoeiing en riet dat het natuurlijke plaatje afmaakt.

Woonark de Barn,  Nigtevecht
Type: Woonark
Gebouwd: 2017 door ABC Arkenbouw
Ontwerp: Bob Ronday Architectuur

VLOT verkiezing

De Woonboot van het Jaar-verkiezing is een initiatief van waterwoonplatform VLOT, dat hét gratis kwartaalblad voor waterbewoners uitgeeft. De jury bestaat dit jaar uit architect Wouter Valkenier, waterprojectontwikkelaar Mark van Ommen, stedenbouwkundige Ingeborg van Lieshout, hoofdredacteur ArchitectuurNL Peter de Winter en VLOT-uitgever Renate Meijer.

Fotografie: De Barn: Luuk Kramer; De Johanna: VLOT.

Dit artikel is gepubliceerd in ArchitectuurNL 3 2018.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.