Transformatie voormalig kantoor belastingdienst naar woongebouw De Generaal

Nieuws

Transformatie voormalig kantoor belastingdienst naar woongebouw De Generaal

Door: Redactie ArchitectuurNL | 10-08-2021

Het oudste Jackblockgebouw van Nederland, het voormalige hoofdkantoor van de Belastingdienst in Rijswijk is naar een ontwerp van Mei architects and planners en op initiatief van Aertgeerts Bouwgroep getransformeerd tot een flexibel en duurzaam woongebouw. Een nieuwe inventieve glazen gevel met verdiepingshoge ramen en expressieve balkons geeft het gebouw een krachtige uitstraling.

Het voormalige kantoorpand aan de Steenvoordelaan in Rijswijk is ontworpen door Jan Lucas van Lucas & Niemeijer. De eerste gebruiker van het gebouw was het Ministerie van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk in 1966. Later trokken de Belastingdienst en de FIOD in het gebouw.

Jackblocksysteem

De Generaal is in 1966 als eerste gebouw in Nederland volgens een zeer vernieuwende betonbouwconstructie, het zogenaamde Jackblocksysteem, gebouwd. Een ‘Jackblockgebouw’ wordt omgekeerd gebouwd. Men begint bij de dakverdieping die vervolgens via hydraulische vijzels omhoog geduwd wordt. Verdieping na verdieping wordt zo gebouwd en opgevijzeld totdat het bouwwerk op hoogte is. In de fietsenkelder van De Generaal zijn de originele details, de kenmerken van dit systeem (De Jack blocks) ook na de transformatie in het zicht gelaten.

Cultuurhistorische waarde

De argumenten voor het behoud en herontwikkeling van het bestaande kantoorgebouw waren overduidelijk. Naast de cultuurhistorische waarde van het Jackblockgebouw boden de plek, het volume, de ruime verdiepingshoogte en de constructie goede uitgangspunten voor een flexibel en gevarieerd aanbod aan appartementen.

Nieuwe volledig glazen huid

De grootste uitdagingen zaten in de huid van het bestaande gebouw. Na constructief onderzoek bleek dat de omtrek van de kelder groter was dan de omtrek van de toren. Dit leidde tot de stellige beslissing om de bestaande gevel volledig te verwijderen, de verdiepingsvloeren naar alle zijden te verlengen en het gebouw te voorzien van een nieuwe volledig glazen huid. De nieuwe gevel is geconstrueerd met gebruik van eenzelfde type kozijnprofiel voor zowel de horizontale schuiframen ter plaatse van de balkons, als de verticale schuifpuien, erkers en vast glas, wat resulteert in een subtiele tactiliteit in de gevel. Tegelijkertijd draagt de expressiviteit van de balkons bij aan een sterke uitstraling, die refereert aan de naoorlogse architectuur.

Verdiepingshoge ramen

Het woonproduct in Rijswijk kenmerkt zich door een veelheid aan eengezins-rijwoningen en galerijflats. De Generaal biedt ruimte aan bijna 200 appartementen met portiekontsluiting, waarvan een-derde koop- en twee-derde huurwoningen, met oppervlaktes variërend van 70 tot 100 m2. De verdiepingshoge ramen, van plaatselijk 5 meter breed zonder tussenstijlen, bieden de appartementen een unieke ruimtelijke kwaliteit en de bewoners een fascinerend panorama over de regio.

Actieve plint

Een deel van de begane grond is bestemd voor commerciële voorzieningen, waardoor een aantrekkelijke actieve plint ontstaat, dat zorgt voor een verbetering van de openbare ruimte en aansluiting op de omgeving. In de bestaande kelder zijn de individuele bergingen en een collectieve fietsenstalling gerealiseerd.

Projectgegevens

Opdrachtgever: Aertgeerts Bouwgroep
Architect: Mei architects and planners
Aannemer: IBB Kondor
Constructeur: IMd Raadgevende ingenieurs
Programma: 200 appartementen, 23.700 m2 BVO
Bouwkosten: €23.000.000,-
Start bouw: oktober 2017
Oplevering: mei 2021
Fotografie: Ossip van Duivenbode

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.