Bezoekerscentrum voor Benedictijnse klooster

Bezoekerscentrum voor Benedictijnse klooster

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 01-09-2010

De recente opening van het nieuwe bezoekerscentrum voor het vermaarde Benedictijnse klooster in Pannonhalma door RS | Roeleveld-Sikkes Architects introduceert een hedendaagse aanvulling op belangrijk cultureel erfgoed. Het markeert tevens een volgende stap in het zelfvertrouwen van Hongarije.

Projectgegevens

OntwerpteamRS | Roeleveld-Sikkes Architects
OpdrachtgeverPannonhalma abdij, Hongaarse benedicten Congregatie
LandschapsarchitectPigment Studió
Adviseur ConstructiesFöldvari Mérnökiroda
Adviseur installatieNovoterv Kft.
Ontwerp2007
Oplevering2010
Programma restaurants, café, tentoonstellingsruimte
Foto'sTamás Bujnovszky

Het prijswinnende ontwerp van RS | Roeleveld-Sikkes Architects, gevestigd in Budapest en Den Haag, brengt samenhang tussen de verschillende kloostergebouwen. Het klooster van Pannonhalma is al meer dan duizend jaar een baken voor cultuur, nijverheid en onderwijs. Het herbergt de mooiste voorbeelden van vroegchristelijke kunst en architectuur. Sinds 1996 staat het klooster op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Ook nu is het klooster nog volop in gebruik; het ontvangt jaarlijks tienduizenden bezoekers en is hiermee een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van het land.

In tegenstelling tot veel kloosters omarmt de orde de mogelijkheden die het toerisme biedt. In 2006 schreef het een architectuurcompetitie uit voor een nieuw bezoekerscentrum. Het moest plaats bieden aan het groeiend aantal activiteiten die, naast een bezoek aan de historische basiliek en bibliotheek, worden georganiseerd. Halverwege de jaren negentig verwierf de orde haar vooroorlogse wijngaarden en in 2003 werd voor de wijnproductie een moderne wijnkelder gerealiseerd. Naast de belangrijke historische aspecten biedt dit nu ook de mogelijkheid om bezoekers te laten kennismaken met de zelf verbouwde wijn en lokale producten. Op deze manier kan de orde in haar eigen onderhoud voorzien.

RS | Roeleveld-Sikkes Architects wonnen deze competitie met hun ontwerp dat niet alleen de ruimtelijke structuur van het kloostergebied respecteert maar ook de bezoekersstromen stroomlijnt. Er werd bewust ingezet op hedendaagse architectuur. De orde vindt het van groot belang om midden in de maatschappij te blijven en spreekt in die zin van ‘de continuïteit van verandering’. Hedendaagse, niet historiserende architectuur past hierbij.

In plaats van op de heuvel te bouwen, is het heldere minimalistische ontwerp er half in verzonken. Het gebouw is onderdeel van het verkeerssysteem dat auto’s direct naar de verzonken parkeergarage leidt. Vanuit deze parkeergarage komen de bezoekers via ruime trappartijen en hellingbanen aan in het meest zichtbare deel. Een abstract rechthoekig volume van glas en rode zandsteen biedt plaats aan verschillende restaurants en een terras waar de bezoekers kunnen genieten van het panorama van de omgeving en de historische abdij.

De ruimten zijn onderling zeer makkelijk te scheiden of samen te voegen waardoor het gebouw goed kan anticiperen op de samenstelling en het wisselend aantal bezoekers. In essentie is het discrete, maar aanwezige gebouw een aanvulling op de bezoekersbeleving van het klooster en bouwt het voort op de traditie van meer dan duizend jaar voortdurende verandering.

     

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.