Woningbouw Ex Libris, Vlaardingen

Woningbouw Ex Libris, Vlaardingen

Project
Door: Peter Visser | 01-09-2010

Het is een eigenschap die niet alle architecten hebben, maar soms kan het heel nuttig zijn: bescheiden ontwerpen aan architectuur om aan voorbij te fietsen. Zoals bij deze 67 eengezinswoningen in een jaren dertig wijk. Met oranje kappen, brede witte goten en accenten op de hoeken sluit dit plan van hp architecten aan op de bestaande stedenbouwkundige kwaliteiten van deze wijk zonder retro te zijn. De architecten noemen dit ‘vernieuwen van tradities’.


De woningen staan in een volksbuurt en zijn voornamelijk vierkamerwoningen met een grote zolder. De vloeroppervlakte varieert van 100 tot 140 m2 en de prijzen van € 200.000 tot € 300.000. De plattegronden zijn tamelijk standaard voor dit type woningbouw, wonen en eten op de begane grond, slapen en baden op de verdieping en een zolder die zelf ingevuld kan worden.

Verhoudingen en ritme

De kracht van het project zit hem vooral in wisselwerking tussen het stedenbouwkundige plan en de architectonische uitwerking en de mooie verhoudingen en ritmes van de gevels. Aan de openbare ruimtes liggen hoge woningen, aan de binnenstraten bevinden zich de lagere types. De overgang wordt aangekondigd door de hoekwoningen.

De architecten hebben goed gekeken naar de bestaande architectuur in de wijk en sluiten daar op aan door de straatgevels een representatief uiterlijk te geven en de achterkant informeel te laten. De kappen zijn aan de straatzijde steil, aan de achterkant juist lui met of zonder verschillende dakkapellen. Alle opties voor de woningen zijn door hp architecten ontworpen.

Eigentijds en tijdloos

Ook is er veel aandacht voor de details: de witte overkragende goten, die af en toe onderbroken worden, sluiten aan bij de bestaande woningen. Evenals het ritme van de zinken regenpijpen en de hoge voordeuren. Alles past zonder dat het een kopie is, het is eigentijds en tijdloos.

Projectgegevens

Projectarchitecten Manou Huijbregts, Pelle Poiesz
Medewerkers Renske Appel, Jan Couwenberg, Carl Greveling, Arne Heeres, Barbara Heijl
Opdrachtgever Bokx Vastgoed Ontwikkeling, Rotterdam
Hoofdaannemer Bokx Bouw, Schiedam
Architect hp architecten
Adviseur installaties Cauberg-Huygen, Rotterdam
Start bouw Juni 2007
Oplevering Maart 2009
Bouwkosten € 6.500.000
Differentiatie 67 eengezinswoningen, Type A 110m2, Type B 120m2, Type C 130m2, hoekwoningen en poortwoning 100-140m2
Tekst Peter Visser
Foto's Foto’s hp architecten, ArchitectuurNL (2)
Adviseur Constructies Bartels, Ingenieurs voor Bouw & Infra

Gerelateerd

Tags: ,

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.