Biobased materialen in geknikt houten huis

Biobased materialen in geknikt houten huis

Door: Redactie ArchitectuurNL | 20-03-2018

ORGA architect heeft een modern ecologisch ontwerp gemaakt voor een duurzame woning van hout dat gebouwd is met biobased materialen. Door het verticale lijnenspel dat doorloopt tot aan de nok heeft het huis een opvallende verschijning gekregen.

Volhouten douglas spanten

De bewoners vroegen aan ORGA architect een huis te ontwerpen dat voldoet aan duurzaamheidsambities. Het resultaat is een gezonde woning met geknikte vorm en scherpe kleurcontrasten. De vorm van het huis beweegt mee met de gebogen vorm van het kavel. Aan de voorkant is de woning relatief gesloten gehouden om het interieur af te schermen. De achterzijde opent zich volledig richting het rijkelijk aanwezige groen in de achtertuin met een vide met glazen pui van vloer tot nok. Voor de draagconstructie zijn volhouten douglas spanten gebruikt.

Zwarte geveldelen

Van buiten zijn ze niet meer zichtbaar maar van binnen vormen de masssieve balken en kolommen de inkadering van het interieur. De dampopen houten wanden zijn stevig geïsoleerd met verschillende typen houtvezel. Het opvallende uiterlijk van de woning komt vooral door de afwerking met latten van verschillende breedtes verduurzaamd vurenhout. Daarnaast contrasteert het donkergele vurenhout sterk met de zwarte geveldelen en kozijnen die zijn verduurzaamd met de Japanse Shou Sugi Ban techniek.

Biobased materialen

De het toepassen van de principes van biophilic design was een van de uitgangspunten voor het ontwerp. De invloed van de natuur is onmiddelijk voelbaar wanneer je binnenkomt. De dampopen wanden uit verschillende lagen hout en houtvezel voorkomen vochtopbouw en zorgen voor een fris interieur. Deze natuurlijke materialen hebben een intrinsiek zelfregulerend effect dat zorgt voor een constant en comfortabel binnenklimaat, dat vrij is van schadelijke stofdeeltjes.

Transparante achtergevel

De transparante achtergevel biedt zicht op de achtertuin. De begane grond is één grote leefruimte met aan de straatzijde de lounge met een meer intieme sfeer door de gesloten gevel en een laag plafond. De keuken is het zenuwcentrum van dit huishouden. Al het leefverkeer loopt via deze centrale open ruimte met kookeiland, kastenwand en trappenhuis. De grote eettafel staat in de vide aan de open tuinzijde.

Om het gebouw te voorzien van duurzame energie zijn high tech elementen toegepast. Het huis heeft geen aansluiting op het gasnetwerk en z onnepanelen en collectoren op dak voorzien het huis van een duurzame energiebron. Een minimaal verwarmingsysteem met een lucht/water warmtepomp en vloerverwarming is voldoende om het hele jaar door comfortabel te wonen.

Projectgegevens

Naam project Houten woonhuis
Locatie Kadoelenweg, Amsterdam-Noord
Architectenbureau ORGA architect
Projectarchitect Daan Bruggink en Steven van Leeuwen
Opdrachtgever(s) Particulier
Hoofdaannemer Bouwbedrijf Van Engen
Adviseur constructie Ingenieursbureau Hartman Constructies
Adviseur installaties H2O Installatietechniek. Elektra Van Eijk Elektra en Onderhoud
Leverancier(s) Materialen: Fundering: Houten palen Constructie: Volhouten douglas spanten Wandopbouw: Vuren stijl- en regelwerk en OSB Isolatie: Homatherm Houtvezel Afwerking: Plato verduurzaamd vuren Zwarthout Corten Kozijnen: Lariks Dakramen: Fakro Glas achtergevel: Triple glas Installaties: PV panelen en collectoren Luchtwaterwarmtepomp Vloerverwarming Gebalanceerde ventilatie
Oplevering januari 2018
Beeld ORGA Architect

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.