Bruggebouwen A10 verbinden stadsdelen

Bruggebouwen A10 verbinden stadsdelen

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 01-02-2007

Projectgegevens

ArchitectPPKS Architects, Chicago
Uitvoerend architectB + M Architecten- en Adviesbureau, Den Haag
OpdrachtgeverAM Vastgoed, Nieuwegein
HoofdaannemerHillen & Roosen, Amsterdam
Adviseur ConstructiesABT, Velp
i.s.m. WM5 Project Engineers, Weert
Concept-ontwerpT&T Design, Gouda
OpleveringJuli 2004
Bruto vloeroppervlak22.100 m2, incl. 1200 m² commerciële ruimte
Totale stichtingskosten€ 55.000.000
Leverancier staalconstructieOskomera Staal, Deurne
TekstEgbert Koster
Foto'sGer van der Vlugt

De belangrijkste functie van de twee bruggebouwen over de A10 is het creëren van doorlopende straatwanden tussen Amsterdamse woonwijken. Deze wijken bevinden zicht aan weerszijden van de verkeersader. Het oorspronkelijke viaduct over de A10 bestond uit twee delen met in het midden een opening. In de nieuwe situatie lopen de rijbanen over de dicht gemaakte middenzone en liggen de twee bruggebouwen op de plek van de oorspronkelijke rijbanen. Inclusief de twee bruggebouwen is de totale breedte van de overkluizing gelijk gebleven (circa 80 meter), waardoor deze niet wordt aangemerkt als een tunnel.

De bruggebouwen zijn boven het bestaande viaduct gebouwd maar zijn constructief volledig zelfdragend. Vooruitlopend op een eventuele toekomstige verbreding van de A10 hebben zij een grotere overspanning (43,2 meter) dan het gehandhaafde viaduct.
Architect Steevenz koos ervoor om de vakwerkliggers aan de buitenzijde van de gebouwen (ringwegzijde) buiten de gevel te plaatsen. Hun grootschalige karakter en civieltechnische verschijningsvorm met in zichtbare boutverbindingen accentueren het brugkarakter van de kantoorgebouwen.
Aan de zijde van de Bos en Lommerweg plaatste Steevenz de vakwerkliggers juist binnen de gevels van de bruggebouwen om gewone, doorlopende straatwanden te creëren. Deze, veel ranker uitgevoerde, inpandige spanten beslaan slechts de hoogte van de begane grond (7 meter).
In het kader van de stedelijke vernieuwing van Bos en Lommer zijn aansluitend aan de twee bruggebouwen een nieuw winkelcentrum met koopwoningen, een parkeergarage, stadsdeelkantoor, bibliotheek en een opgetild marktplein gerealiseerd naar ontwerp van Vera Yanovshtchinsky.

     

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.