Transparant kantoor met smartiegevel

Transparant kantoor met smartiegevel

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 06-02-2007

Projectgegevens

Architect Swanke Hayden Connell International Ltd., Londen
Opdrachtgever Prismant, Utrecht
Hoofdaannemer Bouwbedrijf Pennings en Zn., Rosmalen
Adviseur Constructies Heijm – De Heer, Velp
Adviseur Akoestiek Adviesbureau Peutz & Associés, Zoetermeer
Co-architect Architects Hooper, Tilburg (Paul Hooper)
Interieur Kembo, Veenendaal (Wim Nauta)
Ontwikkelaar Van den Bruele en Kaufman, Utrecht
Oplevering april 2003
Bruto vloeroppervlak 7.102 m²
Leverancier Atriumdak Folietech, Hamburg
Leverancier Verlichting PD Lighting, Houten
Tekst Egbert Koster
Foto's Ger van der Vlugt

Pottenkijkers zijn niet welkom vanwege privacy-gevoelige informatie bij dit bureau voor onderzoek, advies, informatie en opleidingen in de zorgsector.
De opzet van het gebouw is helder en eenvoudig. Aan weerszijden van een 7.20 meter breed atrium annex centrale binnenstraat liggen twee kantoorschijven van elk 14.40 meter diep. De centrale entree bevindt zich op de oostelijke kop van het atrium en wordt gemarkeerd door een monumentaal entreeportaal. Door het gebouw een verdieping op te tillen is ruimte voor een parkeersouterrain gecreëerd.

Relatief gesloten buitengevels van metselwerk omhullen de twee kantoorschijven. Het opvallende, uit vijf verschillende kleuren baksteen opgetrokken metselwerk aan de buitenzijde van de kantoorschijven levert de werknemers van Prismant de bijnaam ‘de Smarties van Papendorp’ op. De kantelramen in de buitengevels, die van buitenaf gezien een regelmatig rasterpatroon vormen, blijken in het interieur op drie verschillende hoogtes tussen vloer en plafond te zijn gesitueerd. Het idee hier achter is dat de onderste ramen uitzicht op het maaiveld bieden, de middelste ramen op de omgeving uitkijken en de bovenste ramen op het hemelgewelf, doch zittend achter een bureau ziet men vrijwel uitsluitend wolkenluchten.
De transparante overkapping van het volledig gesprinklerde en geklimatiseerde atrium bestaat uit oersterke luchtkussens die door een compressor permanent op druk worden gehouden.

     

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.