Transparant kantoor met smartiegevel

Transparant kantoor met smartiegevel

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 06-02-2007

Projectgegevens

ArchitectSwanke Hayden Connell International Ltd., Londen
OpdrachtgeverPrismant, Utrecht
HoofdaannemerBouwbedrijf Pennings en Zn., Rosmalen
Adviseur ConstructiesHeijm – De Heer, Velp
Adviseur AkoestiekAdviesbureau Peutz & Associés, Zoetermeer
Co-architectArchitects Hooper, Tilburg (Paul Hooper)
InterieurKembo, Veenendaal (Wim Nauta)
OntwikkelaarVan den Bruele en Kaufman, Utrecht
Opleveringapril 2003
Bruto vloeroppervlak7.102 m²
Leverancier AtriumdakFolietech, Hamburg
Leverancier VerlichtingPD Lighting, Houten
TekstEgbert Koster
Foto'sGer van der Vlugt

Pottenkijkers zijn niet welkom vanwege privacy-gevoelige informatie bij dit bureau voor onderzoek, advies, informatie en opleidingen in de zorgsector.
De opzet van het gebouw is helder en eenvoudig. Aan weerszijden van een 7.20 meter breed atrium annex centrale binnenstraat liggen twee kantoorschijven van elk 14.40 meter diep. De centrale entree bevindt zich op de oostelijke kop van het atrium en wordt gemarkeerd door een monumentaal entreeportaal. Door het gebouw een verdieping op te tillen is ruimte voor een parkeersouterrain gecreëerd.

Relatief gesloten buitengevels van metselwerk omhullen de twee kantoorschijven. Het opvallende, uit vijf verschillende kleuren baksteen opgetrokken metselwerk aan de buitenzijde van de kantoorschijven levert de werknemers van Prismant de bijnaam ‘de Smarties van Papendorp’ op. De kantelramen in de buitengevels, die van buitenaf gezien een regelmatig rasterpatroon vormen, blijken in het interieur op drie verschillende hoogtes tussen vloer en plafond te zijn gesitueerd. Het idee hier achter is dat de onderste ramen uitzicht op het maaiveld bieden, de middelste ramen op de omgeving uitkijken en de bovenste ramen op het hemelgewelf, doch zittend achter een bureau ziet men vrijwel uitsluitend wolkenluchten.
De transparante overkapping van het volledig gesprinklerde en geklimatiseerde atrium bestaat uit oersterke luchtkussens die door een compressor permanent op druk worden gehouden.

     

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.