Kantoorgebouw Willemswerf

Kantoorgebouw Willemswerf

Project
Door: Petra Starink | 03-11-2014

Kantoorgebouw Willemswerf in Rotterdam aan de Boompjes langs de Maas werd in 1988 ontworpen door Wim Quist. Powerhouse Company heeft het interieur van begane grond en souterrain gerenoveerd en in het ontwerp het karakter van het gebouw behouden. In de lobby komen de sfeer van een restaurant, koffiebar en een high-end hotel samen.

Het gebouw met zijn kenmerkende in glas uitgevoerde trapezium was een pionier in zijn tijd. De Willemswerf wordt gekenmerkt door zijn alomvattende ontwerp, waarbij materialen, detail en ruimtelijke expressie van binnen naar buiten worden voortgezet. Centraal hierbij staat het geometrische raster, dat de basis vormt voor alle ontwerpbeslissingen binnen het gebouw.

Architect Wim Quist

Na 25 jaar was het kantoor Willemswerf aan een renovatie toe. Oorspronkelijk ontworpen als hoofdkantoor voor Nedlloyd, is het nu een gebouw met meerdere huurders. De lobby was hierdoor een grote lege ruimte geworden en hierdoor had de lege lobby geen wezenlijke functie meer.

Powerhouse Company heeft besloten om het restaurant, voorheen op de eerste verdieping te verplaatsen naar de lobby. Er werd een koffiebar en een zitgedeelte toegevoegd om bezoekers te ontvangen. Tijdens het hele proces heeft Powerhouse Company veel overlegd met de oorspronkelijke architect Wim Quist.

Het bestaande geometrische raster van Wim Quist vormde de leidraad in het ontwerp van Powerhouse, waarbij door het toevoegen van warme, luxe materialen een gastvrije en tactiele sfeer ontstond. De bezoeker heeft vanaf de straat uitzicht tot aan de wenteltrap door de glazen wand. De liften worden gekenmerkt door de zwarte deuren in een gouden omlijsting.

Lichtobject

In de lobby hangt een spiraalvormig lichtobject speciaal voor dit project ontworpen. Dit lichtobject bestaat uit 160 elementen en is ontworpen door Nanne de Ru, partner van Powerhouse Company. In de ontmoetingsruimte staan banken en fauteuils met op de grond Marokkaanse tapijten die een warme sfeer geven aan de lobby.

De transformatie van het souterrain en de begane grond is het eerste onderdeel van een grotere opdracht voor Powerhouse Company waarbij elk van de 24 verdiepingen in de komende jaren wordt gerenoveerd.

Projectgegevens

Locatie De Boompjes, Rotterdam
Architectenteam Powerhouse Company : Nanne de Ru, Sander Apperlo, Donna van Milligen Bielke, Paul Valeanu, Stefan Prins
Opdrachtgever a.s.r. vastgoed vermogensbeheer
Oppervlakte 3.560 m² (centrale lobby), 2.890 m² (lift lobby's)
Budget € 8.700.000
Realisatie 2012 – 2014 (centrale lobby) 2012 - 2020
Verantwoordelijk partner Nanne de Ru
Projectleider Sander Apperlo
Constructeur Royal Haskoning DHV
Constructeur installaties Herman de Groot Ingenieurs
Aannemer J.P. van Eesteren B.V.
Fotografie Kim Zwarts

Gerelateerd

Tags: