LocHal Tilburg

LocHal Tilburg

Door: Petra Starink | 23-05-2017

In de Spoorzone Tilburg is de bouw begonnen van de LocHal. In de monumentale treinenwerkplaats van de Nederlandse Spoorwegen komt een stadsbibliotheek en diverse provinciale instellingen die gelieerd zijn aan kunst, cultuur, kennisontwikkeling en ondernemerschap. Het team van CIVIC Architects, Braaksma & Roos architecten, Arup en Inside Outside ontwierpen in opdracht van de gemeente Tilburg een nieuw publiek gebouw.

Binnen de contouren van de industriële locomotiefloods zal de LocHal plaats bieden aan een stadshal met een groot forum, werkplekken, conferentiezalen, expositieruimtes, collectieruimtes, een muziekzaal en een horecafunctie.

Ruimtelijk ontwerp

Het ruimtelijk ontwerp sluit aan bij het idee van een open en productieve werkplaats. Behalve ‘kennis halen’ gaat het bij de LocHal om ‘kennis maken’ en co-creatie. Dit gebeurt op het traplandschap, en in publieke werkplaatsen en ateliers met geheel eigen sfeer, die verspreid door het gebouw liggen.

Pioniersfunctie

Het gebouw vervult een pioniersfunctie in de totaalontwikkeling van het 75ha tellende Tilburgse spoorzonegebied en zal aan alle vier de zijden publieke routes en plekken verbinden en activeren. Door de ligging in het openbaar vervoersknooppunt en de transparantie naar het spoor verleent de locatie een aanzuigende werking voor de uitwisseling van kennis en informatie op schaal van het gehele spoornetwerk.

Open stadshal

De open stadshal krijgt een tussenklimaat passend bij de functie als overdekt forum, zitplekken op de trap worden verwarmd en gekoeld en kantoren hebben een eigen subklimaat. Een flexibel en comfortabel klimaat wordt gecreëerd met behoud van de monumentale schil.  Naar verwachting gaat de LocHal in 2018 open.

Co-creatie

De bureaus Civic Architects – onderdeel van The Cloud Collective – , Braaksma & Roos en Inside-Outside hebben het architectonisch ontwerp gemaakt. Arup leverde alle overige adviesdiensten. Binx heeft het project als Engineer & Construct opgepakt. Bibliotheek Midden-Brabant heeft Mecanoo aangetrokken om de inrichting van de bibliotheek te verzorgen.

Projectgegevens

Naam project LocHal
Locatie Spoorzone Tilburg
Programma/functie Bibliotheek, BKKC, kunstbalie, Seats2Meet
Architectenbureau CIVIC-The Cloud Collective, Restauratie architect: Braaksma & Roos architecten
Opdrachtgever(s) Gemeente Tilburg
Hoofdaannemer Binx Smartility
Interieurontwerper Inside Outside-Petra Blaisse
Adviseur installaties Arup ((constructief ontwerp, installatieontwerp, bouwfysica, duurzaamheid, lichtontwerp, brandveiligheidsadvies en akoestisch ontwerp
Bruto vloeroppervlakte 11.200 m²
Beeld 3dStudio Prins

Gerelateerd

Tags: , , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.