NS simulatorcentrum Amersfoort

NS simulatorcentrum Amersfoort

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 22-06-2009

Projectgegevens

Projectarchitect Seth de Rooij
Medewerkers Bertus Rothuis, Peter Pot
Opdrachtgever NS Poort, Utrecht
Hoofdaannemer Averesch, Rijssen
Adviseur constructie Goudstikker - de Vries, Almere
Adviseur installaties NPC, Utrecht
Adviseur bouwfysica en akoestiek LBP, Nieuwegein
Bouwmanagement Han van Zwieten Architecten
Adviseur bouwkosten NPC/Han van Zwieten Architecten
Start bouw Maart 2008
Oplevering Januari 2009
Bruto vloeroppervlakte 1400 m2
Bruto inhoud 6000 m3
Leveranciers:
Simulatoren Corys, Grenoble, Frankrijk
Gevelbeplating Alcan, Breda
PV-panelen Oskomera, Deurne
Tekst Peter Visser
Foto's Han van Zwieten Architecten, ArchitectuurNL (2,3)

Machinisten van de NS moeten met enige regelmaat getraind en bijgeschoold worden. Niet op een echte trein, maar in een simulatorcentrum waar verschillende vormen van simulatie aanwezig zijn, zoals twee multifunctionele simulatoren in een leslokaal met een geprojecteerd beeld en twee ‘full scope’ simulatoren die volledig kunnen bewegen.

Dat had gekund in een eenvoudig, saai gebouw, maar door de locatie en de vormgeving is de architect er in geslaagd een spannend gebouw neer te zetten. Het staat namelijk pal achter station Amersfoort en is vanaf het perron duidelijk zichtbaar.

De twee full scope simulatoren zijn voor de reiziger zichtbaar gemaakt door ze achter een grote glazen pui te plaatsen. En hoewel treinen natuurlijk niet zo uitbundig bewegen als bijvoorbeeld vliegtuigen, zijn de bewegingen vanaf het perron waarneembaar. Vooral ’s avonds, als de rode ruimte verlicht is, is het een spectaculair gezicht.

Door de driehoekige locatie was een standaard gebouw met rechthoekige ruimtes niet mogelijk. Hierdoor is het zowel van buiten als van binnen een vormrijk gebouw geworden. Vooral de ingangshal, twee verdiepingen hoog en met zicht op de simulatoren, is een bijzondere plaats in het gebouw.

Vanwege het hightech karakter van het centrum is gekozen voor een hightech uiterlijk. De gevel bestaat uit zwarte aluminium profielen, waarbij lamellen haaks op de achterplaat staan. In combinatie met de witte kaders van de verdiepingshoge kozijnen ontstond zo een ongenaakbaar gebouw met een fluwelen uitstraling.

     

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.