Parkeerbeheer vanuit glasgevulde stalen frames

Parkeerbeheer vanuit glasgevulde stalen frames

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 31-10-2006

Projectgegevens

ArchitectRowin Petersma (Citythoughts Architects), i.s.m. Thomas Elshuis
OpdrachtgeverDienst IVV Gemeente Amsterdam
HoofdaannemerH.M. van Scheppingen, Wilnis
Adviseur ConstructiesBouwadviesbureau Strackee, Amsterdam
Opleveringdecember 2003
Bruto inhoud150 m3
Brute vloeroppervlak50 m2
Totale stichtingskosten € 270.000, excl. BTW
Bouwsom€ 228.000, incl. installaties, excl. inrichting en BTW
TekstPeter Visser
Foto'sBouw, avondopname Luuk Kramer

Het benodigde vloeroppervlak was niet groot, maar omdat een eenlaags bouwvolume op deze plek voor automobilisten onvindbaar zou zijn, heeft de architect het gebouw van een tweede, feitelijk loze, verdieping voorzien. Deze kleine maar slimme ingreep maakt het bouwwerk nu voor iedereen zichtbaar en vindbaar.

Het kantoor heeft twee functies: de verkoop van parkeerkaarten en toezicht op het terrein. Het is opgebouwd uit twee stalen frames van drie meter hoog. De beheerdersruimte, betaalbalie, sanitair en opslagvoorzieningen zijn ondergebracht in het onderste frame. Deze elementen zijn neergezet als losse objecten en uitgevoerd in vurenhout, evenals de vloer. De gevel is volledig uitgevoerd in glas en staat los van de andere onderdelen van het gebouw.
Het bovenste frame bevat een fotografisch beeld als kunsttoepassing. Het verbeeldt de dynamiek op deze plek in de stad en geeft een belangrijk accent in het diffuse plangebied. Het beeld is gebaseerd op een tekst uit Een afdaling in de maalstroom van Edgar Allan Poe.

     

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.