Paviljoen St Gerlach door Mecanoo

Paviljoen St Gerlach door Mecanoo

Door: Jacqueline Knudsen | 14-09-2017

Horecaondernemer Camille Oostwegel verrijkte zijn landgoed St. Gerlach met een modern paviljoen dat tussen het kasteel en een historische hoeve nabij het dorp Houthem werd gepositioneerd. Deze toevoeging smeedt het landgoed aaneen met het dorp en is een aantrekkelijke locatie voor congressen. Mecanoo architecten combineerden moderniteit met referenties aan de streek waardoor het paviljoen zich met Limburgse elegantie voegt in zijn omgeving.

St. Gerlach in Valkenburg aan de Geul, ooit gebouwd als klooster en in de 19e eeuw verbouwd tot kasteel, wordt sinds 1997 uitgebaat als luxe hotel restaurant. De locatie werd ook geliefd voor zakelijke bijeenkomsten. Vaak was de ruimtecapaciteit echter onvoldoende en werden tenten in het park opgezet om de gasten goed te accommoderen. Om ook voor deze zakelijke markt aantrekkelijker te worden besloot eigenaar Camille Oostwegel tot de nieuwbouw van een multifunctioneel blijvend paviljoen en renovatie van een leegstaande monumentale carréhoeve tot vergader- en congreslocatie.

Aparte werelden verenigd

In februari 2013 nodigde Oostwegel Francine Houben van Mecanoo architecten uit op het landgoed om over zijn plannen te spreken. ‘Wat mij meteen opviel, was dat het hotel Chateau St. Gerlach vanaf de weg nauwelijks zichtbaar was, het kerkdorp Houthem en het kasteel waren twee aparte werelden naast elkaar. Alleen de kerk, die bij het oude klooster hoorde, werd door de dorpelingen gefrequenteerd. Ik wist meteen dat ik een verbinding wilde leggen tussen beide werelden, functioneel en visueel’, licht Houben haar eerste indrukken toe. Vier weken na de eerste ontmoeting presenteerde Houben de eerste schetsen voor het paviljoen en omgeving, waarin zij deze verbinding vormgeeft. ‘De verbeterde weg vormt al de entree naar het landgoed, de gerenoveerde hoeve aan de weg nodigt uit en krijgt ook een sociale functie voor de dorpsbewoners, en de heringerichte tuin geeft doorzichten naar het paviljoen en de pelouses voor het kasteel’, schetst Houben, wier roots in Limburg liggen, de toekomst van de locatie.

Prachtige zeeg

Het schetsplan is bijna geheel zo gerealiseerd. Het eenlaagse paviljoen heeft een langgerekt grondplan met afgeronde hoeken. ‘Het St. Gerlach paviljoen is ontworpen met een genereus overstekend dak met een prachtige zeeg. Door de gebogen vorm lijkt het paviljoen de oude hoeve te omarmen. Tussen hoeve en paviljoen ontstaat zo een prettig en beschut verblijfsgebied. De luifel zorgt voor gedoseerd licht, het werkt als een klep van een pet, je kunt zo het landschap om het paviljoen mooier ervaren’, verklaart Houben de bijzondere dakvorm. De vele glaspuien bieden inderdaad een ruim uitzicht op het chateau, de grasweide en de hoeve.

Materialen

De constructie bestaat uit 185 stalen kokers, die aan binnen- en buitenkant zijn omkleed met Siberisch larikshout. Tussen de lariks kolommen in de gevel zijn bij de publieksdelen overwegend glaspuien aangebracht en bij de personeels- en opslagruimten vooral multiplex panelen. Het mulitplex heeft vrijwel exact dezelfde kleur als de kolommen. De luifel is opgebouwd met houten draagbalken en gestuct in een zachtgele kleur die mooi past bij de mergelsteen in de gevels van de naastgelegen boerderij. De vloeren en plinten zijn uitgevoerd in donkere hardsteen. ‘De materialen en kleuren zijn geïnspireerd op het omliggende Limburgse land: mergel, hardsteen en eikenhout,’ aldus Houben. Wanden zijn met donkerrode stuc, zwart geverfd hout en met geelkleurig leem afgewerkt. De donkere warme kleuren, de zorgvuldige detaillering en het losse meubilair van o.a. Piet Hein Eek, Roderick Vos, Jean Prouvé en Françoise Oostwegel dragen bij aan de rustieke sfeer.

Multifunctioneel

De drie multifunctionele ruimtes, respectievelijk 226, 226 en 52 m2, kunnen zowel los als gecombineerd gebruikt worden. Samen met foyer en lobby (samen 250 m2) en een grote keuken (130 m2) lenen ze zich voor een grote variëteit aan bijeenkomsten en evenementen. Voor break-out sessies of kleinere meetings is de monumentale hoeve in samenwerking met HVN Architecten zorgvuldig gerestaureerd. Naast kleine vergaderzalen biedt de hoeve ruimte aan een koffiebar en lunchrestaurant. De hoeve heeft hiermee een nieuwe publieke functie voor het dorp gekregen.

Projectgegevens

Naam projectPaviljoen St Gerlach
LocatieJoseph Corneli Allée 1, Valkenburg aan de Geul
Programma/functiecongresruimte met drie multifunctionele zalen, foyer en lobby 250 m2, keuken 130m2; renovatie boerderij 495 m2
ArchitectenbureauMecanoo architecten (nieuwbouw, renovatie, tuin). HVN Architecten (restauratie)
Opdrachtgever(s)Landgoed Corneli II, Camille Oostwegel
HoofdaannemerBouwbedrijf van de Ven
LandschapsarchitectMecanoo
Adviseur constructiePalte
Adviseur installatiesHuygen
Adviseur bouwfysicaDPA Cauberg Huygen
Start bouw2016
Oplevering2017
Bruto vloeroppervlaktenieuwbouw: 1300 m²
Bruto inhoudnieuwbouw 5200 m³
Totale stichtingskosten€ € 11.100.000, waarvan € 6.700.000 voor de nieuwbouw en € 4.400.000 voor de renovatie
TekstJacqueline Knudsen
BeeldEtienne van Sloun, Mecanoo en Jacqueline Knudsen

Gerelateerd

Tags: , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.